Social 24 August 2015 12:25
Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, numit manager al Institutului Cantacuzino, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca are speranta ca in doi ani institutul va deveni functional, dar sustine ca pentru aceasta este nevoie de sprijin politic si financiar.

"Am fost numit manager al Institutului Cantacuzino in 12 august. Intr-un fel, coordonez in continuare si activitatea Unifarm, pe care cu multa truda am reusit sa o aduc la buna functionare. Am speranta ca in doi ani Institutul Cantacuzino sa fie functional, dar pentru aceasta este nevoie de sustinere politica si financiara consecventa multianuala. Fara o astfel de sustinere, nu voi continua activitatea", a spus Adrian Ionel.

Noul manager al Institutului National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" a precizat ca a inceput deja o analiza a situatiei institutului.

"Cred ca am nevoie de o luna pentru a analiza stadiul lucrarilor, calitatea acestora, pierderile pe care le are Institutul Cantacuzino. Trebuie sa analizez, de asemenea, ce a functionat si ce nu a functionat. Dar, revin, nu voi continua fara sustinere politica si financiara multianuala", a mai spus Adrian Ionel.

El a adaugat ca deja a facut un plan pentru Institutul Cantacuzino, dar il va adapta in functie de situatia pe care o gaseste in urma analizei.

"Si pentru planul pe care il am cer sustinere, am discutat cu Ministerul Educatiei si cu Autoritatea pentru Cercetare despre nevoia de sustinere a acestui plan de management. Trebuie sa fim cu toti umar la umar, pentru ca pana acum, de fiecare data, au fost facuti responsabili managerii institutiei. Or, fara sustinerea autoritatilor, un institut de importanta si dimensiunea acestuia nu poate sa dezvolte o activitate de productie si cercetare de inalt nivel european, asa cum, de altfel, a fost Institutul Cantacuzino de-a lungul timpurilor", a mai spus Adrian Ionel.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Adrian Ionel a fost numit in funtia de manager al Institutului Cantacuzino, fostul director Adrian Onu va ocupa pozitia de director stiintific, iar restul echipei de conducere va continua activitatea cu aceleasi atributii.

Citeste si:
Un lot de 350.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson vor ajunge...
Un lot de 350.000 de doze de...

Institutul Cantacuzino a primit, la rectificarea bugetara, 44,5 milioane de lei, suma care acopera atat datoriile la stat, cat si cheltuielile cu salariile si cele de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului. Din anul 2016, finantarea Institutului Cantacuzino urmeaza sa fie inclusa in bugetul de stat, declara, in iulie, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" functioneaza, din iulie, ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare si are activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.

Finantarea Institutului Cantacuzino va fi asigurata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Numarul maxim de posturi aprobat pentru institut este de 430.

Citeste si:
Fostul director al Unifarm, trimis în judecată. A cerut 760.000 de...
Fostul director al Unifarm,...

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, numit directorul Comitetului interministerial pentru gestionarea situatiei Institutului Cantacuzino, in septembrie 2014, cand era si vicepremier, spunea, in iunie, ca banii alocati pentru relansarea activitatii institutului sunt destinati si pentru gasirea celei mai bune solutii pentru unitatea de productie.

El preciza ca este nevoie de cateva luni pentru cercetare-dezvoltare "pentru a avea cel mai bun produs", institutul urmand sa produca pentru inceput loturi de test pentru vaccinul antigripal.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Citeste si:
Turcia confisca un interviu al Deutsche Welle
Turcia confisca un interviu...

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.In 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general.

La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati sa "puna institutul pe linia de plutire". El a continuat insa sa asigure conducerea Institutului Cantacuzino.

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Citeste si:
A murit Aurel Mitran, primul manager și impresar rock din România....
A murit Aurel Mitran, primul...

Presedintele Klaus Iohannis a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, declarand ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani. Seful statului spunea atunci ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.