Social 23 August 2015 13:32
O noua retea de socializare, care "invata" trasaturile de personalitate ale utilizatorilor si permite publicarea de informatii pe conturile acestora chiar si dupa moartea lor, asigurandu-le astfel o "viata vesnica" in spatiul online, a fost creata de curand de un programator portughez.

Potrivit BBC, noua retea de socializare, denumita Eter9, promite utlizatorilor ei ca vor avea parte de un fel de "nemurire digitala", cu ajutorul unui software de inteligenta artificiala care scaneaza informatiile publicate de internauti. Noua retea permite publicarea de informatii pe contul oricarui utilizator chiar si dupa decesul acestuia.

Astfel, utilizatorul poate sa "zambeasca" in contul sau, pentru totdeauna, spune creatorul retelei, atunci cand acel software vizualizeaza informatii compatibile cu preferintele internautului decedat, intr-un mod similar "Like"-urilor de pe Facebook.

Reteaua include atat o pagina principala, care functioneaza ca fluxul de stiri (newsfeed) de pe Facebook, cat si un "cortex", ce functioneaza ca profilul de pe Facebook. Sistemul contine si roboti - denumiti "Niners" - pe care utilizatorii pot sa ii adopte. In acest fel, reteaua de socializare Eter9 isi mentine parametrii de functionare la un nivel ridicat prin intermediul unor roboti si ai unor utilizatori reali care interactioneaza insa cu parteneri non-umani.

In plus, utilizatorul poate sa consulte aceasta imagine in oglinda a profilului sau online oricand doreste, in timpul vietii. Utilizatorul controleaza nivelul activitatii sale online, permitand retelei sa publice informatii in numele sau chiar si atunci cand el nu este conectat online.

Creata de programatorul portughez Henrique Jorge, reteaua de socializare Eter9 se afla inca in perioada de testare a unei versiuni beta, dar numara deja peste 5.000 de utilizatori. Henrique Jorge spune ca numarul acestora creste in fiecare zi, iar el intentioneaza sa sporeasca puterea de analiza a algoritmilor pe care ii foloseste, pentru ca reteaua sa devina si mai puternica.

"Incerc sa creez un sistem de inteligenta artificiala care sa invete mai repede decat o fac alte retele precum Facebook, deoarece cantitatea de informatie pe care Eter9 poate sa o analizeze in prezent este destul de mica", a spus el.

Citeste si:
Daniela Iliescu, decizie importantă la începutul anul 2023: „Mi-am...
Daniela Iliescu, decizie...

Ideea unei retele de socializare care sa fie capabila sa "invete" din comportamentul online al utilizatorului si care continua sa publice singura informatii dupa moartea acestuia nu este insa complet noua. Totusi, multe site-uri care promit "viata vesnica" se confrunta cu probleme cat se poate de "pamantesti".

Un site denumit Virtual Eternity, lansat in 2010, permitea "antrenarea" sowftware-ului cu ajutorul unor teste de personalitate, descarcarea unei inregistrari audio cu vocea utilizatorului si a unor fotografii ale acestuia, pentru ca sistemul sa continue sa "vorbeasca" despre el si dupa moartea internautului respectiv. Totusi, sistemul a fost inchis dupa doi ani, doarece numarul utilizatorilor sai nu a depasit nivelul de 10.000 de abonati, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Mihai Morar propune un nou episod „Fain & Simplu", despre știință...
Mihai Morar propune un nou...

Ideea unei retele de socializare bazate pe forme de inteligenta artificiala nu este insa dincolo de domeniul posibilitatilor. Facebook detine deja trei laboratoare de inteligenta artificiala, iar creatorul acestei platforme, Mark Zuckerberg, spunea in luna iunie ca scopul sau este de a crea sisteme de inteligenta artificiala "care sa fie mai bune decat oamenii in ceea ce priveste simturile primare - vederea si auzul".

Facebook foloseste deja un software de recunoastere faciala care este capabil sa identifice utilizatorii cu o acuratete de 83%. Compania americana a anuntat de curand ca detine un software care genereaza imagini despre care oamenii cred in procent de 40% ca sunt reale. De asemenea, prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology) incearca sa dezvolte un program informatic care sa ofere utilizatorilor un alt tip de "nemurire".

Citeste si:
Metoda inedita de deplasare gasita de macacii japonezi pentru a...
Metoda inedita de deplasare...

Aflat in prezent in etapa de testare, noul soft a fost atasat unui site care a primit deja din partea internautilor peste 29.000 de cereri de abonare. Denumit eterni.me, noul software se adreseaza utilizatorilor in felul urmator: "Colectez gandurile, povestile si amintirile tale, le analizez si generez un avatar care arata exact ca tine".

Viata dupa moarte de pe platformele de socializare continua sa ii preocupe pe internauti si, din acest motiv, Facebook permite in prezent utilizatorilor sa denumeasca un "mostenitor" care sa le administreze conturile dupa ce vor muri. Inainte ca Facebook sa introduca aceasta optiune, conturile persoanelor decedate erau pur si simplu "inghetate" dupa moartea utilizatorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.