Social 20 August 2015 16:30
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat joi, dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Anatolie Salaru, ca Romania si Republica Moldova vor infiinta un batalion mixt romano-moldovean de mentinere a pacii si vor reactiva comisia bilaterala de aparare.

"Astazi am hotarat cu domnul ministru sa infiintam un batalion mixt romano-moldovean de mentinere a pacii, cu sediul la Iasi", a spus ministrul Mircea Dusa, detaliile urmand sa fie stabilite ulterior.

De asemenea, cei doi ministri au decis reactivarea comisiei mixte de aparare. "Am convenit astazi sa reactivam comisiile mixte ale celor doua ministere, care sa se intalneasca semestrial, o data in Moldova, o data in Romania. Cooperarea bilaterala dintre cele doua ministere trebuie sa fie una foarte buna pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei" a spus Dusa.

Comisia bilaterala se va intruni in septembrie la Chisinau. "Vom discuta mai departe toate problemele care apar. Vom gasi solutii la toate problemele, sper eu, si armata Republicii Moldova trebuie sa devina, ca forma si continut, o armata care sa corespunda cerintelor euro-atlantice", a spus, la randul sau, ministrul Anatolie Salaru.

Referitor la relatiile bilaterale, Dusa a mai spus ca sunt si multe probleme care privesc aspecte tehnice ale colaborarii dintre cele doua ministere, dar ca sefii Statelor Majore au primit ordin ca intr-un termen foarte scurt sa prezinte un punct de vedere tehnic, cu anumite aspecte ale cooperarii militare bilaterale, scrie MEDIAFAX.

Salaru, care a facut prima vizita in calitate de ministru al Apararii la Bucuresti, a explicat ca Republica Moldova a trecut printr-o "perioada de incertitudini politice", dar ca a fost formata o noua alianta de guvernare, sustinuta de majoritate parlamentara, si un guvern care sa reziste pana la urmatoarele alegeri parlamentare, si-a exprimat speranta noul ministru al Apararii de la Chisinau.

"Astazi am facut un plan de activitate de colaborare pe o perioada mai lunga decat faceam pana acum, de cinci - sase luni, pentru ca se schimbau ministrii foarte des. Sper ca in urmatorii patru ani sa fiu eu partenerul de discutii si de negocieri de colaborare cu domnul Dusa", a spus Salaru, care a multumit pentru sprijinul acordat de Romania.

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

Salaru a mai spus ca Republica Moldova se afla intr-o zona de incertitudini si ca are nevoie "mai mult decat oricand" de sprijinul Romaniei pentru reformarea armatei si pentru intarirea capacitatilor de aparare.

"Republica Moldova are doi parteneri strategici importanti, Romania si SUA, si UE, bineinteles, dar cu Romania suntem cei mai apropiati si intotdeauna cand am avut nevoie statul roman ne-a intins o mana de ajutor", a spus Anatolie Salaru.

Cei doi ministri au discutat si despre biroul NATO care va fi deschis la Chisinau. "Acest birou, unde vor activa specialisti din mai multe state, inclusiv din Romania, va avea menirea de a pregati integrarea si activitatea de restructurare a armatei Republicii Moldova pe standarde NATO", a spus Mircea Dusa.

Cei doi ministri au discutat si despre securitatea din regiune, ca urmare a crizei din Ucraina, a anexarii Crimeei de catre Rusia si despre securitatea din zona Marii Negre. "Situatia de securitate din zona este una deosebita pentru ca nu s-au facut toti pasii pentru a implementa acordurile de la Minsk si pentru ca e necesar ca probema crizei din Ucraina si din zona extinsa a Marii Negre sa fie solicitata intr-o forma a dreptului international", a spus Dusa.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

Ministrul Dusa a mai spus ca rezolvarea crizei se poate face doar pe calea diplomatica se poate ajunge la o solutie eficienta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.