Social 8 August 2015 11:36
Peste 850 de forte de ordine si voluntari participa la operatiunile de cautare a planorului care a decolat, joi, de la Ghimbav si nu a mai revenit la baza, la cautari luand parte cinci elicoptere, dar si aparate de zbor apartinand Aeroclubului Romaniei.

La operatiunile de cautare, care se desfasoara astazi in judetele Brasov, Prahova, Arges si Dambovita, participa pompieri, jandarmi, politisti, militari, salvamontisti, padurari si voluntari.

"In urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de cautari, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un numar de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Valcea, Bacau, Vrancea, Alba, Mures, Calarasi si din Unitatea Ciolpani, sa se alature fortelor mobilizate deja pentru aceasta operatiune complexa de cautare. Aceste forte suplimentare au intrat in dispozitiv in aceasta dimineata avand la dispozitie opt autocamioane si patru senilate (trei in Brasov si una in Prahova)", se precizeaza intr-un comunicat al MAI.

Totodata, in judetul Brasov a fost amplasat un punct de comanda mobil coordonat de prim-adjunctul sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care va conduce din teren operatiunile de cautare de la sol.

"Componenta aeriana a misiunilor de astazi este asigurata de doua elicoptere ale MAI si patru ale MApN, acestora urmand sa li se alature aparate de zbor apartinand Aeroclubului Romaniei. Primele zboruri de cautare au inceput in jurul orei 6.30, fiind vizata, in prima faza, zona Bran, Sinaia, Predeal", se mentioneaza in comunicatul MAI. In prima zi a cautarilor s-a actionat cu un numar de peste 650 de forte si 99 de vehicule si aeronave apartinand MAI, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanta, Ocoalelor Silvice si unor diverse organizatii.

Operatiunile de cautare a planorului disparut fusesera sistate vineri seara, din cauza ca zona unde aveau loc este una dificila si de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat in MAI Raed Arafat, care adauga ca exista chiar riscul sa ajunga la planor, dar sa nu-l depisteze planorul chiar daca ajungeau la el. Joi, in jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de catre ROMATSA ca un planor care a decolat in jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza. Din datele obtinute a reiesit ca pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienta” si executa un zbor privat in zona Postavarul, potrivit MAI.

Citeste si:
Resturile unei rachete au căzut în R. Moldova, aproape de granița...
Resturile unei rachete au...

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Brasov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unitati constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul ca in aceeasi zi planorul, care a decolat fara un plan de zbor la ora 12.30, a disparut, iar pilotul, singura persoana aflata la bord, nu a mai contactat reprezentantii Aeroclublului Ghimbav sau familia si nu a mai revenit la baza.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curtii de Apel Brasov, din primele verificari a reiesit ca ”pilotul a inchiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personala, iar in temeiul acestei relatii contractuale” a fost dus cu un avion in Masivul Postavarul, de unde a decolat.

”Procurorii brasoveni solicita ajutorul opiniei publice cu orice informatie care poate duce la identificarea planorului, viata pilotului depinzand de trecerea timpului“, se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Lidia Buble, în căutarea iubitului perfect! Cuza de la Noaptea...
Lidia Buble, în căutarea...

La randul lor, reprezentantii ROMATSA au anuntat ca pilotul planorului a folosit ultima data telefonul mobil joi, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

De asemenea, sursa citata mentiona ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru zborul in aceasta clasa de spatiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obtine informatii la cerere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.