Social 31 Iulie 2015 14:54
Serviciile medicale vor fi acordate si in august atat pacientilor care au cardul national de sanatate, cat si celor care inca nu au intrat in posesia acestuia, din cele 15 milioane de carduri tiparite mai fiind de distribuit peste 300.000, a declarat vineri presedintele CNAS.

"In luna august, ar putea veni in concediu romanii din strainatate, fapt care le-ar da posibilitatea sa isi ridice cardul de sanatate si, mai mult, sa beneficieze la nevoie, fara restrictii, de servicii medicale pe durata sederii in tara. De aceea, pentru luna august, modul de acordare a asistentei medicale ramane neschimbat, in acest moment avand de distribuit peste 300.000 de carduri la nivel national", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Presedintele CNAS a precizat ca, pentru a nu crea probleme pe perioada vacantei, modul de acordare a serviciilor medicale ramane neschimbat in luna august, data de la care cardul va deveni unicul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate urmand sa fie anuntata din timp.

"Initial, ne gandeam ca ar putea fi luna august, dar fiind vorba despre o perioada de concedii, ne-am gandit ca acesta ar putea intra in vigoare exclusiv in luna septembrie. Dar acest lucru va fi anuntat dupa cum am mai spus", a precizat presedintele CNAS. In ultima perioada, numarul de carduri activate a crescut, in ultimele doua saptamani fiind activate peste un milion, astfel incat numarul total a ajuns la 8,3 milioane. In acelasi timp, numarul asiguratilor care solicita cardurile de la casele de asigurari de sanatate a scazut.

Pana in prezent au fost tiparite aproape 15 milioane de carduri, dintre care au ramas de distribuit peste 300.000.

CNAS monitorizeaza in continuare serviciile acordate fara card, datele indicand ca asiguratii care au primit cardul il utilizeaza atunci cand acceseaza un serviciu medical. Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului national se pot duce in perioada urmatoare sa il solicite la casele de asigurari de sanatate.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, in iunie, ca 1 august ar putea fi, probabil, data de la care cardul national de sanatate va deveni unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, el precizand atunci ca acest lucru depinde foarte mult de cardurile care mai raman de distribuit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.