24 Iulie 2015 , 10:59 in Social
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, joi, la Deva, ca 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal, anual, in Romania, motiv pentru care de la 1 septembrie va incepe sa functioneze Garda Forestiera.

Potrivit ministrului Gratiela Gavrilescu, comisarii Garzii Forestiere vor trebui sa apere padurea de taierile ilegale, mai ales ca prejudiciul creat de operatiunile impotriva legii se ridica la 1,5 miliarde de lei.

"In Romania se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de padure. (...) Este o problema de interes national, o problema de securitate nationala. In acest sens am facut toate demersurile ca aceste taieri ilegale sa nu mai fie facute", a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai spus ca, prin implementarea Radarului Padurilor, transportul de masa lemnoasa taiata ilegal a scazut cu aproximativ 30 la suta, conform unui bilant realizat la patru luni dupa aplicarea acestui nou concept. In ceea ce priveste Garda Forestiera, ministrul a adaugat ca aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale si urmeaza sa isi inceapa activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, scrie MEDIAFAX.

"Comisarii Garzii Forestiere vor fi extrem de vigilenti deoarece criteriile lor de selectie vor fi extrem de dure. Vor avea parte si de un test de integritate. I-am avertizat ca atat timp cat remuneratia este la nivel de ANAF si pretentiile populatiei sunt extrem de mari in ceea ce priveste aceasta institutie, au toate facilitatile create, deci, ca atare, vor trebui sa-si faca munca in slujba cetateanului si sa apere aceasta avutie extrem de importanta", a mai spus ministrul Mediului.

Cele noua comisariate de regim silvic si vanatoare se vor transorma in noua Garzi Forestiere, noile structuri urmand sa preia personalul si patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentarii posturilor, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata, in 30 iunie, de Guvern.

Garzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic si cinegetic patrimoniul, posturile, personalul si prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Numarul de posturi ale noilor structuri va fi de 617, din care 545 posturi de personal silvic cu atributii de control si implementare si 72 de posturi de personal cu atributii auxiliare domeniului, dintre care 18 pentru persoane cu pregatire juridica, 18 pentru persoane cu pregatire economica si 36 pentru cei cu specialiazare in resurse umane, achizitii, investitii si administrativ.

Potrivit Guvernului, in prezent exista doar 399 de persoane cu atributii de control si implementare si 58 de persoane care lucreaza ca personal auxiliar, iar prin aceste masuri suprafata de fond forestier care revenea pentru control unei persoane se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare.

La nivel teritorial vor exista noua Garzi Forestiere, iar numarul minim de posturi pentru o Garda va fi de 40.

Principalele atributii ale Garzilor Forestiere sunt: monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national; monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national; monitorizarea si controlul trasabilitatii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare.

Executivul sustinea ca noile masuri vor avea ca rezultat reducerea masiva a taierilor ilegale de lemn.

Din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti - Serviciul Inventarul Forestier National, volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de metri cubi pe an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, volumul autorizat si recoltat in perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 milioane de metri cubi pe an.

Diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice - Serviciul Inventarul Forestier National si cea recoltata in mod legal se presupune a fi recoltata ilegal.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ministrul Mediului: In Romania se taie ilegal 8,8 mil. metri cubi de padure anual.