Social 3 Iulie 2015 11:49
Presedintele CNA Laura Georgescu, Narcisa Iorga, fost membru al CNA, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan si Viorel Hrebenciuc, fost deputat, au fost trimisi in judecata in dosarul privind retragerea licentei postului Giga TV.

Laura Georgescu este acuzata de abuz in serviciu legat de revocarea deciziei de retragere a licentei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan, dar si de intocmirea a 25 de sesizari cu date nereale, solutionate prin sanctionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civila in cauza cu suma totala de 2.296.200 de lei.

Astfel, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a Laurei Georgescu, pentru abuz in serviciu, (doua infractiuni, din care una in forma continuata - 25 acte materiale) si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (25 acte materiale), Viorel Hrebenciuc, pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid, Gheorghe Stefan, pentru pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid, si Narcisa Iorga, pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Procurorii arata ca, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan.

In consecinta, a fost emisa decizia nr. 483/2013, in care, dupa o elaborata expunere de motive si consideratii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectivul post TV a incalcat dispozitiile art. 57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr. 504/2002 a audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.

Ulterior datei de 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA la momentul respectiv, l-a indrumat Gheorghe Stefan sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care postul TV respectiv intentiona sa o formuleze, spun anchetatorii.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

In acest context, Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze si capaciteze, pentru ca acestia, la randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Ca urmare a indicatiilor primite, Gheorghe Stefan i-a solicitat sprijin lui Viorel Hrebenciuc, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv, scrie MEDIAFAX.

In urma solicitarii facute de fostul primar din Piatra Neamt, Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitatea sa de membru al Comitetului Executiv National al PSD.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare...
Viorel Hrebenciuc a fost...

Ca urmare a acestor actiuni, dupa numai doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr. 514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.

Prin actiunea sa, Laura Georgescu, a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta, mai spun procurorii.

Astfel, au fost afectati implicit si ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si a increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosar
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

In perioada 2013 - 2014, mai spun anchetatorii, in calitatea sa de presedinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat, la intocmirea a 25 de sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA si care au fost solutionate prin sanctionarea a 11 posturi de televiziune.

In acest sens, in perioada respectiva, presedinta CNA a impus mai multor functionari din cadrul institutiei pe care o conduce, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sanctionate de mai multe ori.

In unele cazuri, sesizarea a fost redactata si inregistrata inainte ca emisiunea reclamata sa fi avut loc.

In cazul unuia dintre posturile tv sanctionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licentei, in cursul anului 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licentei, din dispozitia Laurei Georgescu, au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment si care deja fusesera solutionate prin sanctionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani. In tot acest timp, in spatiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenta, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia. Urmare a sanctionarii repetate si a neprelungirii licentei, in conditiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate cu peste 600.000 lei.

Citeste si:
Licentele TVR pentru cateva studiouri, prelungite de CNA cu noua ani
Licentele TVR pentru cateva...

Pana in prezent, posturile TV afectate de deciziile Laurei Georgescu s-au constituit parte civila in cauza cu suma totala de 2.296.200 de lei. In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin Laurei Georgescu. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.