Social 29 Iunie 2015 14:29
Candidatii de la filiera teoretica - profilul umanist si cei de la filiera vocationala - profilul pedagogic au avut de rezolvat, la proba scrisa de la limba si literatura romana, trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Analiza unui fragment din piesa de teatru "Ultima ora", de Mihail Sebastian, un text despre rolul scriitorilor in societate si un eseu despre doua personaje dintr-un roman interbelic studiat au fost subiectele de la bacalaureat, proba la limba si literatura romana de la profilul umanist.

Primul subiect a avut noua cerinte, legate de un fragment din piesa de teatru "Ultima ora", de Mihail Sebastian. Primele trei cerinte, notate fiecare cu cate doua puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele "pomeneste" si "trecuta", explicarea rolului virgulei in secventa "Va multumesc, domnule secretar" si construirea unui enunt in care sa se ilustreze sensul conotativ al substantivului "pagina".

La acelasi subiect, urmatoarele cinci cerinte au fost notate cu cate patru puncte. Astfel, plecand de la textul dat, candidatii trebuiau sa precizeze o tema a discutiei dintre personaje, sa transcrie doua cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe, sa mentioneze o modalitate de caracterizare a personalului "Gaby", exemplificand-o cu o secventa semnificativa din text, sa prezinte rolul notatiilor autorului in text si sa ilustreze cu cate un exemplu din text doua trasaturi ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidatii trebuiau sa comenteze, in 60-100 de cuvinte, o secventa din textul dat.

La subiectul al doilea, candidatii au avut de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul scriitorilor in societate. In elaborarea textului, trebuia sa se urmareasca: respectarea structurii discursului de tip argumentativ (formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate, exprimarea unei aprecieri); continutul sa fie adecvat argumentarii pe tema data (formularea ipotezei, a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii perinente); respectarea normelor limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).

Ultimul subiect a avut ca cerinta redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte in care sa se prezinte relatia dintre doua personaje dintr-un roman interbelic studiat. La acest subiect, pentru continutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitatile de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru asezarea in pagina, lizibilitate si respectarea numarului de cuvinte indicat.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Analiza unui fragment din "Trei generatii", de Lucia Demetrius, un text despre importanta practicarii unui sport la orice varsta si un eseu despre particularitatile de constructie a unui persoanj dintr-un text al lui Creanga, Calinescu sau Preda au fost subiectele la bacalaureat de la profilul real.

Varianta de subiecte extrasa luni pentru proba scrisa la limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat, la profilul real si filiera tehnologica, a fost cea cu numarul 5. Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru "Trei generatii", de Lucia Demetrius, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica. Cate doua puncte au fost acordate pentru primele trei cerinte, respectiv gasirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "socoteai" si "destepti", explicarea rolului cratimei in secventa "n-ai venit" si construirea unui enunt in care sa se foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "viata".

Citeste si:
Rezultate Bacalaureat 2023. Rata de promovare este de 29,8%
Rezultate Bacalaureat 2023....

Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele sase cerinte ale primului subiect: precizarea unei teme de discutie dintre personajele din textul dat; transcrierea a doua cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe; mentionarea unei modalitati de caracterizare a personajului "Ruxandra", exemplificand cu o secventa semnificativa; prezentarea rolului notatiilor autorului; ilustrarea cu cate un exemplu din text a doua trasaturi ale genului dramatic; comentarea, in 60-100 de cuvinte, a unei secvente date din text.

La al doilea subiect, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta practicarii unui sport la orice varsta. "In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; sa ai continutul adecvat argumentari pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si punctuatie) si precizarea privind numarul de cuvinte", potrivit cerintelor subiectului al doilea.

Citeste si:
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări la Evaluarea...
Legile Educației în varianta...

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte in care trebuiau prezentate particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat apartinand lui Ion Creanga, George Calinescu sau Marin Preda. La acest subiect, pentru continutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitati de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru asezarea in pagina si lizibilitate.

Candidatii au sustinut, luni, prima proba scrisa de la bacalaureat, la limba si literatura romana, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Schimbări la Bacalaureat și admiterea la liceu
Noul proiect al Legilor...

Examenul de bacalaureat va continua marti cu la proba scrisa la limba si literatura materna, miercuri cu proba scrisa obligatorie a profilului si vineri cu proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele vor fi afisate in 6 iulie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse in aceeasi zi, intre orele 12.00 si 16.00, urmand ca in perioada 7-9 iulie sa fie solutionate. Rezultatele finale vor fi afisate in 10 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.