Fostul presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat la noua ani de inchisoare de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul deschis de procurorii anticoruptie pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.

Decizia luata miercuri de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti este definitiva. In prima instanta, Dinel Staicu, primise o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, in urma unei sentinte a Judecatoriei Sectorului 2, din decembrie 2013. Staicu a primit aceasta pedeapsa pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Instanta a mai dispus si interdictia ca Staicu sa fie ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioada de cinci ani.

In acelasi dosar a fost condamnat si Aurel Gabriel Coconea, fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, pentru abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de sapte ani inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pentru Iulian si Tudorica Siclitaru, pedepse de cate patru ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata. Fostul administrator al SC Delta Telecom SA, Adrian Bogza, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au mai dispus ca toti inculpatii din dosar sa achite Transgaz SA peste 24 de milioane de lei, reprezentand daune materiale. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.

Conventiile de plati ar fi fost incheiate cu incalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin HG 685/1999. Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
O pisică reținută pentru trafic de droguri a reușit să evadeze din...
O pisică reținută pentru...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Anchetatorii au stabilit ca cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara. Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar. Pentru negocierea si incheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata in contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

In 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Omul de afaceri, care isi schimbase numele in Dinel Nutu, a fost atunci de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala pe vechiul nume. Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare in 6 aprilie 2011, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au fost solicitate informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date. In 7 aprilie 2011, el a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Staicu a fost prins in 19 aprilie 2011, in localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus in tara si incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestatie in anulare, iar un complet din care faceau parte judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a decis, la 22 februarie 2012, incetarea procesului penal pornit impotriva lui Staicu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia si a dispus punerea de indata in libertate a condamnatului, intrucat exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat pe acuzatiile aduse acestuia.

Ulterior, Dinel Staicu, judecatoarea Veronica Cirstoiu, fiul acestuia Florin Cergan, si Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost arestati pentru fapte de coruptie, respectiv dare si luare de mita.

Citeste si:
Criminalul de la Perla a scapat de inchisoarea pe viata
Criminalul de la Perla a...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.