Social 30 Mai 2015 15:41
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune ca Academia Romana trebuie sa se delimiteze de scandaloasele declaratii facute de academicianul Nicolae Breban, care intr-o sedinta a sectiei de filologie si literatura ar fi spus ca Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu ar trebui impuscati.

Deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a reactionat in contextul in care Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a spus, vineri, ca l-a marcat recenta "iesire curmezise" a lui Nicolae Breban, precizand ca, din pacate, scriitorul "s-a inchipuit instalat ca Despot" al ICR, insa despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali.

Astfel, Theodor Paleologu a scris, vineri seara, pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook, ca il felicita pe Radu Boroianu ca s-a delimitat de "scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme", precizand ca asteapta acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane.

"Il felicit pe Radu Boroianu, presedintele ICR, pentru delimitarea neechivoca de scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme. Astept acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane, dupa apelul la asasinat lansat in plina sedinta a sectiei de filologie si literatura: Patapievici si Liiceanu, a spus el, ar trebui impuscati. Daca Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de dementa senila cu puseuri de violenta verbala dusa la extrem. Dar nu e acceptabil sa angajeze institutii precum Institutul Cultural si Academia Romana", a scris fostul ministru al Culturii pe pagina sa de Facebook.

Afirmatiile lui Theodor Paleologu au venit in contextul in care Radu Boroianu a scris, intr-un text publicat vineri pe site-ul Institutului Cultural Roman, ca "se desparte" de atitudinea lui Nicolae Breban, dupa ce, intr-o conferinta de presa care a avut loc pe 5 mai, presedintele ICR a anuntat ca academicianul si scriitorul Nicolae Breban va fi presedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum sapte persoane.

"Din pacate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinta sa rastalmaceasca propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Presedintelui ICR si s-a inchipuit instalat ca Despot al institutiei. Oricat de luminati, despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali. Oricat te-as pretui, oricat m-as fi opus si altor excluderi aberante aparute din orgoliile altora si citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivanescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban si Liviu Antonesei sau Corneliu Baba si chiar Horia Bernea, ma despart si de atitudinea Domniei Tale", a spus Radu Boroianu, adaugand ca poate "indura si absenta unui Consiliu Consultativ care nu a existat in istoria ICR decat pe hartie", fiind convins ca nu va ramane singur, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Andreea Antonescu și Andreea Bălan s-au simțit în pericol la...
Andreea Antonescu și Andreea...

Pe de alta parte, despre "apelul la asasinat" pe care l-ar fi facut Nicolae Breban au mai scris, tot pe reteaua de socializare Facebook, poetul Radu Vancu, dar si criticul literar Daniel Cristea-Enache. "Breban a cerut, in sedinta Academiei, ca Patapievici si Liiceanu sa fie impuscati. Ma tem ca tocmai si-a tras ultimul glont in ruina propriei statui. Poate ca ma insel, dar nici macar Eugen Barbu nu ajunsese la asemenea violente de limbaj. (Vadim Tudor, insa, da)", a scris Radu Vancu pe pagina de Facebook.

La randul sau, criticul literar Daniel Cristea-Enache a spus: "Aflu (de pe wall-ul lui Radu Vancu) ca Nicolae Breban, intr-o sedinta a Academiei, a spus ca Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici ar trebui impuscati. Si ca numai doi academicieni (Grigore Brancus, fostul meu Profesor, si Ileana Malancioiu) ar fi protestat. De unde se vede ca poti sa fii un scriitor foarte bun, academician, director de revista s.a.m.d. cu caracter zero. A trage o concluzie cu valoare de adevar e singurul beneficiu al acestei incredibile mizerii".

Citeste si:
Academicianul Eugen Simion a decedat la vârsta de 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a...

Nicolae Breban a mai facut afirmatii care au scandalizat opinia publica si la conferinta de presa, din 5 mai, in care Radu Boroianu l-a anuntat ca viitor presedinte de onoare al Consiliului consultativ al ICR. "Eu cred ca ICR si-a castigat un sef pe care il astepta si il merita, eu l-am sustinut, am vrut sa-l sustin si pe amicul meu Andrei Marga, regret ca a fost dislocat atat de repede si de brutal. Institutul Cultural Roman, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai pretioase de export, dar si de structurare, de stabilizare (...) a acestei natiuni, care este amenintata de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare", a spus la momentul respectiv Nicolae Breban.

"George Soros, in America, acest mare speculant financiar, impreuna cu amicii sai din Romania, Mircea Mihaies, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici si altii care considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p...a (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", a mai spus atunci Nicolae Breban.

Citeste si:
Targul de carte Gaudeamus 2015, deschis printr-un moment de reculegere
Targul de carte Gaudeamus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.