Social 8 Mai 2015 16:15
Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezinta metastaze in momentul diagnosticarii, boala fiind depistata frecvent in stadiu asvansat din cauza lipsei simptomelor specifice, atentioneaza specialistii, cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva acestei afectiuni.

Cancerul ovarian reprezinta aproximativ 30 la suta din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine la nivel mondial. Specialistii spun ca este depistat frecvent in stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice, pacientele confundand simptomele cu cele ale unei tulburari gastrointestinale, motiv pentru care se prezinta cu intarziere la controlul de specialitate. "In general, aproximativ 20 la suta din femeile cu cancer ovarian sunt depistate in primele stadii, cand tumora este inca localizata. Doar in aceasta situatie, 94 la suta dintre paciente au o speranta de viata mai mare de cinci ani. Diagnosticul tardiv scade considerabil sansele de supravietuire a pacientelor", atrag atentia specialistii.

Din datele Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (IARC) rezulta ca doar 32 la suta din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reusesc sa supravietuiasca cinci ani. "Cancerul ovarian este povara femeii moderne. In prezent, sunt derulate studii la nivel international care analizeaza legatura directa dintre stilul de viata actual, caracterizat prin fumat, dieta dezechilibrata si sedentarism, si aparitia acestui tip de tumoare. Din pacate, nu exista o analiza specifica pentru aceasta afectiune, insa exista solutii pentru a fi depistata la timp: analizele de sange si controalele ginecologice regulate", a aratat doctorul Dragos Median, medic primar, Spitalul Filantropia Bucuresti.

Din datele statistice reiese ca acest tip de cancer este din ce in ce mai intalnit in tarile dezvoltate, fiind la fel de frecvent ca si cancerul de uter (35 la suta) sau de col uterin (27 la suta). In Europa de Est, se inregistreaza mai mult de 15 cazuri noi la 100.000 de femei, scrie MEDIAFAX. Potrivit datelor Globocan 2012, in Romania sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventa localizare a cancerului la femei. In afara factorilor asociati stilului de viata modern, specialistii au identificat si alte cauze care pot duce la aparitia acestei boli, respectiv varsta, istoricul familial sau mutatiile genetice.

Astfel, majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar dupa varsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauza si riscul de aparitie a acestei boli creste daca doi sau mai multi membri ai familiei, fie din partea tatalui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal. "Potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creste la 25,5 la suta daca atat mama, cat si sora au fost diagnosticate cu aceasta afectiune", avertizeaza specialistii.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

De asemenea, prezinta risc ridicat femeile care nu au nascut niciodata, care n-au luat niciodata contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o varsta frageda sau cele care au intrat la menopauza la o varsta inaintata. Specialistii recomanda femeilor sa fie atente la semne persistente care dureaza de mai multe saptamani si care nu pot fi explicate, respectiv la: dureri abdominale sau pelvine, balonare persistenta, senzatie de satietate precoce, modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie), simptome urinare (mictiuni frecvente sau imperioase), sangerari vaginale neobisnuite, dureri in timpul contactului sexual, pierdere in greutate, oboseala, ameteala, senzatie de greata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.