Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost adus, joi, din Arestul Politiei Capitalei la DNA, pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Darius Valcov a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in jurul orei 12.45, fiind adus de politisti cu o duba, din Arestul Politiei Capitalei, unde este incarcerat din 2 aprilie.

Fostul ministru Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate, fapta pentru care a fost arestat preventiv in 2 aprilie, masura fiind prelungita ulterior de instanta suprema, din 25 aprilie pana in 24 mai. Procurorii DNA au cerut, in 7 aprilie, instantei supreme emiterea unui nou mandat de arest preventiva pentru Darius Valcov, insa solicitarea a fost respinsa. Masura a fost propusa de procurori dupa ce Senatul a avizat, in 1 aprilie, cererile de extindere a urmaririi penale, retinere si arestare preventiva pentru noile fapte de care este suspectat Darius Valcov.

Potrivit procurorilor, incepand din 2011 si pana la data retinerii sale, Darius Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. Valcov s-ar fi folosit de informatiile obtinute cand a ocupat cele trei functii pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, detinute de fostul ministru al Finantelor, dar administrate prin interpusi.

Fostul ministru al Finantelor le-a propus procurorilor sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei sale, insa a fost refuzat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din randul anchetatorilor.

Procurorul de caz nu a considerat ca in cazul lui Darius Valcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia in cursul urmaririi penale, dupa inceperea actiunii penale, inculpatul si procurorul pot incheia un acord, ca urmare a recunoasterii vinovatiei de catre inculpat. "Acordul de recunoastere a vinovatiei se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult sapte ani", potrivit articolului 480 din Codul de Procedura Penala.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Procurorii DNA au facut, in 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca recent fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor alte 47 de tablouri, pe langa cele peste 100 de opere de arta ridicate deja de anchetatori. Tablourile predate au fost inventariate si predate unui muzeu.

Potrivit surselor citate, ca Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Galeria de arta pe care Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri. Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, au precizat sursele citate.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu. Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.