Agentia Associated Press a publicat, luni, un amplu material despre "feminizarea sistemului judiciar" din Romania, care a permis aducerea in fata justitiei a unor persoane considerate pana in prezent intangibile in societatea romaneasca, deschizand calea unei justitii independente.

Procurorul Denisa Cristodor a facut istorie in toamna trecuta, lansand primul caz impotriva unui tortionar din perioada comunista pentru crime impotriva umanitatii. Procurorul in varsta de 37 de ani a demarat un proces si pe un alt front surprinzator, facand parte din avangarda feminina de procurori si judecatori care zguduie societatea romaneasca, umarind persoane pana acum intangibile: ministri si moguli care au sustras statului sute de milioane, fosti comandanti de inchisoare din perioada comunista suspectati de tortura si crima, relateaza MEDIAFAX.

Majoritatea acestor femei erau eleve atunci cand s-a prabusit comunismul, in urma cu 25 de ani. In prezent, ele dau forma unui sistem de justitie independent, bazat pe credinta ca nimeni nu este mai presus de lege. In timpul comunismului, sistemul de justitie a fost dominat de barbati. Acest lucru a inceput sa se schimbe odata cu aparitia democratiei si capitalismului in anii '90, cand barbatii au parasit procuratura si magistratura din cauza salariilor mici pentru a deveni avocati sau oameni de afaceri, lasand usa deschisa pentru femei. Rezultatul este ca 60 la suta dintre procurorii si judecatorii din Romania sunt in prezent femei.

"Feminizarea sistemului de justitie" ajuta Romania sa scape de statutul de mlastina a coruptiei si clientelism, a declarat Cristian Parvulescu, decan la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. "Aceste femei isi pun amprenta propriei viziuni asupra Romaniei. Inainte nu puteau face acest lucru, dar acum il fac intr-un mod curajos", a adaugat el.

Primul vant al schimbarii a venit in 2005, dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte pe baza promisiunii de combatere a coruptiei. In anul urmator, el a numit-o pe Laura Codruta Kovesi prima femeie procuror general al Romaniei. Ea avea doar 33 de ani la momentul respectiv. Dupa aproape un deceniu, Kovesi este cea mai puternica femeie din Romania, conducand lupta impotriva coruptiei, care urmareste curajos unele dintre cele mai puternice figuri din Romania. In ultimele luni, procurorii anticoruptie l-au inculpat pe fostul ministru de Finante pentru luare mita; l-au acuzat pe cumnatul premierului Victor Ponta si l-au investigat pe fratele lui Basescu, pe aliatii apropiati ai acestuia si pe ginerele lui.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

In 2014, biroul anticoruptie a inregistrat un record de 1.051 de condamnari, fata de 743 cu un an in urma. Si mai multe sunt asteptate in acest an. Printre cei condamnati din ianuarie 2014 se numara un fost prim-ministru, sapte fosti ministri, un fost vicepremier, patru parlamentari, un europarlamentar, 39 de primari, 25 de magistrati si doi moguli.

Kovesi, fosta jucatoare de baschet profesionist, a devenit magistrat in 1995. "In urma cu 20 de ani, se spunea ca procuratura nu este un loc pentru femei", a declarat ea pentru Associated Press. "Spuneau ca noi renuntam mult mai usor ... Sper sa fi desfiintat aceasta convingere", a adaugat ea.

Kovesi si colegii ei sunt criticati in mod regulat de politicieni si de presa, ai carei patroni au fost ei insisi condamnati pentru coruptie. Ea beneficiaza acum de paza de corp. "Coruptia este prezenta la toate nivelurile si in toate sectoarele, ceea ce este surprinzator. Am vazut persoane anchetate care au ales sa continue practicile de coruptie, sa se ascunda, sa foloseasca metode mai sofisticate si sa isi disimuleze mita", a afirmat Kovesi.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Cruciada lui Cristodor a avut ca punct de plecare faptul ca ororile comunismului nu trebuie sa ramana nepedepsite, indiferent cat de indepartate sunt in trecut. In ultimul an, ea l-a trimis in judecata pe fonstul comandant al cunoscutului penitenciar Ramnicu Sarat si pe comandantul lagarului de munca Periprava, unde au murit peste 100 de persoane. Alexandru Visinescu, in varsta de 89 de ani, a fost trimis in judecata in septembrie si acuzat de crime impotriva umanitatii pentru moartea a 12 detinuti la Ramnicu Sarat, unde a fost comandant din 1956 si pana in 1963. Chiar si la un sfert de secol de la inlaturarea comunismului, niciun alt fost comandant de inchisoare din perioada respectiva nu a fost adus in fata justitiei. Ion Ficior se confrunta cu acuzatii similare pentru moartea a 103 persoane la Periprava, lagar pe care l-a condus din 1958 si pana in 1963. Procesul lui inca nu a inceput. Ambii barbati neaga acuzatiile si sustin ca au urmat ordinele.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Cristodor a alcatuit cazurile impotriva lui Visinescu si Ficior din 2013. Ea a vorbit cu zeci de martori, a mers acasa la cei care erau prea bolnavi sau slabiti pentru a merge la procuratura. Si a vizitat inchisoarea Ramnicu Sarat, unde detinutii erau tinuti in celule reci si mult prea mici. "Ce m-a surprins a fost ca (fostii detinuti) nu au formulat pretentii materiale, reparatiile istorice au fost suficiente", a declarat ea pentru AP in primul sau interviu. "A fost un regim de exterminare fizica si mentala", a declarat ea. "(Detinutii) s-au trezit cu bruma in par pentru ca era prea frig si apa din cani a inghetat. A fost inuman ... Au comunicat tusind codul Morse", a adaugat ea.

Parvulescu sustine ca femeile precum Kovesi si Cristodor au readus respectul fata de lege in Romania. "Tarile crestin-ortodoxe sunt societati masculine, in care justitia este rezultatul negocierilor", a declarat el. "Femeile sunt interesate de valorile morale", a conchis Parvulescu.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.