Social 2 Aprilie 2015 16:32
Instanta suprema a decis definitiv, joi, ca primarul Constantei, Radu Mazare, sa fie arestat preventiv, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, astfel, contestatia procurorilor impotriva deciziei de cercetare in libertate a primarului Constantei.

Astfel, magistratii au emis, joi, un mandat de arestare preventiva de 30 de zile pe numele lui Radu Mazare si al omului de afaceri Sorin Strutinsky. Radu Mazare urmeaza sa fie dus in Arestul Politiei Capitalei. Strutinsky este deja incarcerat, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.

In 18 martie, judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a decis ca primarul Constantei sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, scrie MEDIAFAX.

Tot atunci, judecatorul a respins si propunerea de arestare preventiva a omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Decizia a fost contestata la instanta suprema, care joi a dat o decizie definitiva.
Primarul municipiului Constanta a fost retinut pentru 24 de ore, in 16 martie, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru trei fapte de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni), potrivit unui comunicat. De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv in alta cauza, cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.

Citeste si:
Radu Mazăre va rămâne în continuare în închisoare
Radu Mazăre va rămâne în...

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.