Social 27 Martie 2015 12:18
Fosta judecatoare a Curtii de Apel Bucuresti Veronica Cirstoiu a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, trafic de influenta, inselaciune si alte infractiuni, iar fiul sau, Florin Cergan, a primit doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, decizia nefiind definitiva.

Curtea de Apel Constanta a stabilit, joi seara, sentintele in cazul fostei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti si a altor trei persoane judecate in acelasi dosar.

Astfel, Veronica Cirstoiu a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, trei ani de inchisoare pentru inselaciune, cate un an de inchisoare pentru doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si la doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Instanta a contopit cele sase pedepse si a aplicat Veronicai Cirstoiu pedeapsa cea mai grea de cinci ani de inchisoare si doi ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor, scrie MEDIAFAX.

Curtea de Apel Constanta deduce din pedeapsa durata arestului preventiv de la 10 august 2013 la 2 septembrie 2014.

Florin Cergan, fiul fostei judecatoare, a primit o condamnare de doi ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta, urmand ca din pedepasa sa fie dedus arestul preventiv de la data de 10 august 2013 la 26 iunie 2014.

Atat Veronica Cirstoiu, cat si Florin Cergan raman in continuare sub control judiciar.

Avocatul Lucian Bagia a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta si la un an de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Instanta a contopit cele doua pedepse si i-a aplicat lui Lucian Bagia pedeapsa cea mai grea de doi ani de inchisoare.
De asemenea, Curtea de Apel Constanta a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepsei, stabilind un termen de incercare de cinci ani.

Marilena Cucianu, celalalt inculpat din acest dosar, a primit trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune, un an de inchisoare pentru doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Instanta a contopit cele patru pedepse si i-a aplicat Marilenei Cucianu pedepasa cea mai grea, de trei ani de inchisoare. De asemenea, Curtea de Apel Constanta a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepse, stabilind un termen de incercare de cinci ani.
Instanta a mai hotarat sa le oblige pe Veronica Cirstoiu si Marilena Cucianu la plata in solidar a sumei de 156.351 lei despagubiri civile catre Curtea de Apel Bucuresti.

Totodata, Veronica Cirstoiu a fost obligata la plata sumei de 120.000 de euro obiectul luarii de mita sau echivalentul in lei la data platii, instanta luand act de faptul ca suma de 50.000 de euro, obiect al infractiunii de trafic de influenta, comisa de Veronica Cirstoiu si Florin Cergan, a fost restituita DNA.

Avocatul Lucian Bagia este obligat sa plateasca suma de 350.000 de euro sau echivalentul acesteia in lei la data platii, a mai decis instanta, care a hotarat sa mentina masurile asiguratorii dispuse fata de Lucian Bagia si Veronica Cirstoiu pana la recuperarea sumelor de mai sus.
De asemenea, Veronica Cirstoiu este obligata sa mai achite suma de 25.000 de lei, Florin Cergan - 20.000 de lei, Lucian Bagia - 15.0000 de lei si Marilena Cucianu - 12.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Citeste si:
Un fals medic, reținut după ce a convins un bătrân să îi dea 2.900...
Un fals medic, reținut după...

Decizia de joi a Curtii de Apel Constanta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.

Procurorii DNA au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca, in cursul lunii februarie 2012, judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascalu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunta, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti, o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de Dinel Staicu, in dosarul in care acesta fusese condamnat la sapte ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor.

"Banii au fost primiti prin medierea lui Staicu Marian si a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii in documentul citat.
In 22 februarie 2012, completul din care a facut parte Veronica Cirstoiu a decis inlaturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primita in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată la un an de închisoare: „Pentru...
Lidia Buble, condamnată la un...

"In scopul mentionat, anterior pronuntarii deciziei, Dascalu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuata ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro si, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinsi, Dascalu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat impreuna cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", au aratat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul in care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecatoarea Cirstoiu "a determinat-o pe sora sa sa schimbe o parte din banii primiti sub forma de mita (prin cumparare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament in Bucuresti, la pretul de 636.642,8 lei)".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus confiscarea extinsa, in 20 noiembrie 2013, in cazul judecatoarei Veronica Cirstoiu, precum si in cazul fiului sau, Florin Cergan, trimis in judecata pentru complicitate la trafic de influenta.

Citeste si:
O judecătoare impune sancțiuni împotriva avocaților lui Trump
O judecătoare impune...

"In acest sens, s-a avut in vedere ca veniturile totale realizate de inculpata Cirstoiu Veronica, in perioada 2007 - 2013, au fost in suma de 925.071 lei (reprezentand 717.353 lei - venituri salariale si 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vanzarea unui imobil) si ca valoarea bunurilor dobandite de inculpata, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei", au aratat procurorii.

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obtinute si a averii dobandite de catre Cirstoiu, reiese o diferenta de 641.968,08 lei, adica aproximativ 144.000 de euro.

"In ceea ce il priveste pe inculpatul Cergan Florin, s-a retinut ca veniturile totale realizate de catre acesta, in perioada 2008 - 2013, au fost in suma de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobandite, in aceeasi perioada de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)", au precizat procurorii.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi si confiscarea speciala a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cirstoiu i-ar fi primit sub forma de mita, si de 156.351 de lei, cuantum pe care il cere Curtea de Apel Bucuresti, care s-a constituit parte civila in proces, ca daune de la judecatoarea Cirstoiu.

Dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta deoarece Curtea de Apel Bucuresti a fost parte in proces.

Intr-un alt dosar legat tot de aceasta cauza, Dinel Staicu a primit o condamnare definitiva de cinci de ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, Ioana Carmen Popescu - un an si patru luni de inchisoare, in urma contopirii a trei pedepse pentru dare de mita, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Avocata Adriana Dascalu a fost condamnata la trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta, la doi ani si patru luni de inchisoare pentru complicitate la luare de mita si cate opt luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv pentru complicitate la aceasta infractiuni. Din contopirea condamnarilor s-a dispus o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, si doi ani de interzicere a unor drepturi civile. Termenul de incercare al pedepsei este de cinci ani.

Tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, a fost condamnat fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. Termenul de incercare este, si in cazul sau, de cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.