Social 25 Martie 2015 17:54
Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au decis sa emita o ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele fostului ministru. Judecatorii instantei supreme urmeaza sa decida sub ce masura preventiva va fi cercetat in continuare Darius Valcov.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a venit la DNA, miercuri, in jurul orei 15.00, dupa ce Senatul a avizat retinerea si arestarea sa in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta. La DNA a fost, tot miercuri, si primarul din Slatina, Minel Prina, care este cercetat in arest la domiciliu in acelasi dosar, scrie MEDIAFAX.

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercuri, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si cinci abtineri.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

DNA a cerut un nou aviz, marti, pentru arestarea lui Darius Valcov, acesta fiind suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi.

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. Surse judiciare au declarat ca seiful in se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.

Darius Valcov i-a inaintat, in 15 martie, premierului Victor Ponta demisia din functia de ministru al Finantelor, dar Ponta a precizat, initial, ca acesta va ramane ministru pana la finalizarea noului Cod Fiscal. Dupa ce DNA a anuntat ca cere arestarea lui Valcov, premierul a anuntat ca a aprobat demisia lui si ca va prezenta in cel mai scurt timp presedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru portofoliul Ministerului Finantelor.

Vineri, dupa ce a discutat cu premierul, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Darius Valcov si cel prin care premierul Victor Ponta a preluat interimatul la Ministerul Finantelor.

DNA arata, in referatul cauzei, ca in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, care la acel moment era primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Valcov ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

In final, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari.

"Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii", potrivit procurorilor anticoruptie.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal primarul din Slatina, Minel Prina, in cazul caruia instanta suprema a decis sa fie plasat in arest la domiciliu, precum si Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina. In cazul acestuia, instanta suprema a decis arestarea preventiva. Prina este suspectat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, in timp ce Susala este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

Anchetatorii au dispus, in acelasi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In referatul DNA cu propunerea de arestare pentru primarul Minel Prina si omul de afaceri Lucian Petrut Susala, anchetatorii spun ca Darius Valcov a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.