Social 25 Martie 2015 19:13
Numarul maxim de consultatii la domiciliu care pot fi acordate lunar de medicii de familie a fost dublat, de la 21 la 42 consultatii.

Noile conditii au fost aprobate, miercuri, de Guvern prin hotarare.

In pachetul de baza au fost introduse serviciile de administrare de medicamente -intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, dupa caz, acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, iar categoria pacientilor pentru care sunt acordate consultatii a fost extinsa, cuprinzandu-i si pe asiguratii cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

Pentru a creste accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa in cadrul serviciilor aditionale ce pot fi acordate de medicii de familie, arata Guvernul. In cadrul consultatiilor de planificare familiala au fost introduse evaluarea si monitorizarea statusului genito - mamar si tratamentul complicatiilor. De asemenea, creste de la doua la patru numarul consultatiilor care se acorda anual fiecarui asigurat, scrie MEDIAFAX.

Au fost introduse proceduri/tratamente/ terapii noi, precum recoltare material bioptic, tratament postoperator al plagilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcina extrauterina operata, histerectomie, endometrioza, terapii de genetica medicala - sfat genetic.

A fost modificata si lista serviciilor de sanatate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea / inlocuirea unor servicii: la specialitatea neurologie si neurologie pediatrica s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti, iar la specialitatea psihiatrie pediatrica au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburari din spectrul autist. Pentru asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua a fost prevazut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata – ani.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

Actul normativ aprobat de Guvern include si o serie de noutati privind conditiile asigurarii asistentei medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificari vizeaza imbunatatirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie, Astfel, potrivit noilor reglementari, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului national de asigurari sociale de sanatate si a cererii de inscriere prin transfer. Pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de constiinta refuza cardul national sau pentru persoanele carora li se va emite card national duplicat, precum si pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de inscriere prin transfer.

O alta prevedere stipuleaza ca este interzisa retinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale a cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate.

Citeste si:
Studiu: Boala Alzheimer ar putea fi detectata precoce printr-o...
Studiu: Boala Alzheimer ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.