Social 18 Martie 2015 11:29
Traian Basescu a venit, miercuri, la PICCJ, pentru a fi audiat, ca suspect, in dosarul care Gabriela Firea il acuza de santaj, fostul presedinte fiind huiduit de mai multi oameni, care au scandat "PMP si ticalos, ai intors tara pe dos" si "Spune, Base, adevarat, cati dolari pe flota ai luat".

[UPDATE]

Fostul presedinte Traian Basescu a plecat de la Parchetul instantei supreme, unde a stat aproximativ 20 de minute, la iesire spunand doar ca nu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, dupa ce a fost pus sechestru pe terenuri de la Nana.

Traian Basescu a venit la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in jurul orei 11.00, fiind citat in calitate de suspect, pentru a da declaratii in dosarul care senatorul PSD Gabriela Firea il acuza de santaj. Dupa aproximativ 20 de minute, Traian Basescu a plecat de la PICCJ, acesta nedorind sa spuna ce a discutat cu procurorii si daca a fost pus sub urmarire penala.

Intrebat daca a sunat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie dupa ce a fost pus sechestru pe terenuri din localitatea Nana, in dosarul in care se fac cercetari, asa cum a afirmat procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, Traian Basescu a negat.

De la iesirea din sediul PICCJ pana la masina cu care a venit, fostul presedinte a fost huiduit de mai multi oameni, care au scandat "Basescu, la puscarie".

Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, nu a dorit sa faca declaratii, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, unde a venit pentru a fi prezent la audierea lui Traian Basescu.


Fostul presedinte Traian Basescu a intrat, in jurul orei 11.00, in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara sa faca declaratii.
Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, va asista la audierea fostului sef al statului.

Mai multe persoane care l-au asteptat pe fostul presedinte in fata sediului PICCJ au inceput sa huiduie in momentul in care l-au vazut pe Traian Basescu. Protestatarii au scandat "Basescu, la puscarie", "Douazeci de ani de puscarie, dupa zece ani de domnie", "Zece ani ai stat in deal, acum te duci la canal", "Domnule Nitu, puneti-i catusele". Acestia au pancarte pe care scrie "PMP - Partidul Mostenitorilor Penali", "Closca Mafiei, la puscarie", De Basescu ne-am saturat, da inapoi ce-ai furat", precum si caricaruri cu Traian Basescu imbracat in detinut, langa care sunt mesajele: "Am carat spaga cu roaba, acum e nasoala treaba", "Vestimentatia: Casa de moda Jilava".

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

In fata protestatarilor este un cordon de jandarmi, printre acestia fiind si negociatori, scrie MEDIAFAX.

Traian Basescu declara, luni, ca se va prezenta miercuri la Parchet, pentru a fi audiat in dosarul in care Gabriela Firea il acuza de santaj, el mentionand ca a primit o scrisoare prin care a aflat ca este suspect. "Doamna Firulescu (Gabriela Firea, n.r.) a facut o plangere la Curtea Constitutionala pentru declaratiile mele si, din cate stiu, Curtea Constitutionala i-a explicat ca presedintele este liber sa faca orice declaratie politica in timpul mandatului si are aceeasi libertate ca si parlamentarii", a mai spus atunci Traian Basescu.

Fostul presedinte a mai spus ca Gabriela Firea "tot imprumuta asa an de an si nu platea inapoi 400.000 de euro si vreun milion opt sute de mii de dolari de la Crescent si ii transfera intr-o companie care era in grupul domnului Voiculescu. "Daca Firica isi aduce aminte de chestia asta ar fi bine sa se spovedeasca public", preciza Basescu.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Traian Basescu de santaj, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate. Cercetarile in acest dosar au fost suspendate deprocurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat ca in aceasta cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, astfel ca a fost dispusa, prin ordonanta, suspendarea urmaririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constitutie prevede ca "presedintele Romaniei se bucura de imunitate".

Citeste si:
Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în...
Fostul primar al Timișoarei,...

Aceasta problema a ajuns pe masa judecatorilor Curtii Consitutionale, care au decis in 13 noiembrie 2014 ca suspendarea urmaririi penale a presedintelui din motive de imunitate este constitutionala, respingand exceptia ridicata in dosarul in care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plangerea sa referitoare la faptul ca ar fi fost santajata de Traian Basescu.

Exceptia de neconstitutionalitate a vizat dispozitiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit carora "suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 20 iunie sesizarea Curtii Constitutionale privind suspendarea urmaririi penale a lui Traian Basescu, din motive de imunitate. Ulterior, in 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plangerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmaririi penale a lui Basescu.

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

Plangerea de la ICCJ a fost depusa in 28 mai, de avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, dupa ce Parchetul instantei supreme a decis suspendarea anchetarii presedintelui Traian Basescu "pentru calomnie". Avocatul a aratat in cerere ca imunitatea presedintelui nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator". Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi. "Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului". Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.

In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.