Social 7 Martie 2015 10:04
Deputatul PSD Doina Pana a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, ca in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor din care face parte s-a discutat despre oportunitatea ca elevii sa urmeze ore de Morala sau de Cultura civica daca nu doresc sa mai participe la ore de Religie.

"Legat de ora de Religie, au fost dezbateri lungi in Comisia de invatamant din care fac parte, in doua zile, cu reprezentanti ai tuturor confesiunilor, parintilor, elevilor. Raportul comisiei, care a plecat spre dezbatere, mie mi se pare unul foarte benefic. Da, trebuie sa punem in aplicare ceea ce a spus Curtea Constitutionala, da, parintele sau elevul, daca este major, trebuie sa solicite sa faca ora de Religie, dar, in acelasi timp, pentru ca Religia este in trunchiul comun, asta insemnand ore obligatorii, nu ora optionala, elevul nu poate ramane liber", a spus Doina Pana, citata de corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul PSD a adaugat ca, in cazul in care parintele sau elevul major aleg sa nu faca niciun fel de ora confesionala, atunci Ministerul Educatiei sa modifice trunchiul comun: "Sa fie alta materie, care sa insemne eventual Morala, sa insemne (Cultura - n.r) civica, sa insemne ceva care, la fel, sa dezvolte valori morale si civice. Este varianta optima la care au subscris toti factorii interesati si aceasta este varianta oficiala, care a plecat ca raport al Comisiei de invatamant", a spus Pana.

Ea a adaugat ca orice modificare in invatamant se face incepand cu 1 septembrie, data la care incepe anul scolar.

"La fel, optiunea nu se poate face oricand, exista un calendar al miscarii personalului didactic. Va exista o data pana la care parintele sau elevul major pot face cererea. Si inca ceva: se pot razgandi oricand, dar se pleaca de la inceput de ciclu: la inceput de ciclu primar, gimnazial, liceal. Se pot razgandi in sensul ca n-au vrut sa faca si sa vor sa faca sau se pot razgandi sa nu mai faca, anual, pana la data care va fi anuntata oficial de minister si sa nu impiedice miscarea personalului didactic", a conchis Doina Pana, potrivit MEDIAFAX.

O pondere de 88% dintre elevii care fac in prezent religie s-au inscris sa urmeze in continuare acest curs iar, dintre copiii inscrisi la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2015-2016, 93,45% au optat de asemenea sa studieze religie, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CC precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina. CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta. Decizia CC devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

Pentru a fi pusa in practica decizia Curtii Constitutionale, dar si pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie in anul scolar 2015-2016, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, printr-o adresa din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor scolare ca, pana pe 6 martie, sa informeze elevii majori, respectiv parintii si tutorii legal instituiti pentru elevul minor, referitor la hotararea CC si la faptul ca, daca doresc sa isi exercite dreptul constitutional de a beneficia de ora de religie, trebuie sa adreseze unitatii de invatamant o solicitare scrisa.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

In formularul de inscriere, se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, intrunit in 28 februarie, a aratat ca CC a mentinut statutul orei de religie ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru scoala, si a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, si anume pe baza unei cereri de inscriere.

Citeste si:
Viorica Dăncilă critică PSD, după ce Doina Pană a fost otrăvită
Viorica Dăncilă critică PSD,...

Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci cand va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.