Social 6 Martie 2015 09:06
Senatorul Georgica Severin a mentionat, la o intrevedere cu ambasadorul Chinei, intentia organizarii, cu ocazia inaugurarii ICR Beijing, a unui Festival al filmului romanesc nou, la intalnire fiind amintit totodata interesul Ministerului chinez al Culturii de a achizitiona filme si seriale romanesti

Potrivit unui comunicat transmis de Senat, presedintele Comisiei pentru cultura, Georgica Severin, a avut, joi, o intrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Xu Feihong. "Adresand felicitari pentru numire si urand mult succes inaltului oaspete, presedintele Comisiei pentru cultura si media a Senatului a evidentiat importanta deosebita pe care dimensiunea culturala o are pentru ansamblul cooperarii bilaterale romano-chineze, in cadrul unei relatii traditionale de exceptie, reafirmand disponibilitatea pentru consolidarea colaborarii fructuoase dintre Comisie si Ambasada RP Chineze in Romania si asigurandu-l pe diplomatul chinez de intregul sprijin al parlamentarilor membri ai Comisiei si al autoritatilor de la Bucuresti", mentioneaza sursa citata.

Conform comunicatului, Xu Feihong a fost de acord ca schimburile culturale contribuie la o mai buna intelegere reciproca si, prin aceasta, la promovarea relatiilor bilaterale, iar, "din aceasta perspectiva, au fost amintite unele dintre proiectele culturale ale Ambasadei pentru anul 2015, si anume: deschiderea Institutului Cultural Chinez la Bucuresti (statul chinez fiind in negociere pentru achizitionarea unui sediu pentru ICC); organizarea, in mai, la Sofia, a Forumului Cultural China-Europa Centrala si de Est, reuniune la care tara noastra se anunta ca o prezenta foarte importanta; interesul Ministerului chinez al Culturii de a achizitiona filme, seriale de pe piata cinematografica si de televiziune din Romania", scrie MEDIAFAX.

"Evidentiind nivelul calitativ de exceptie pe care cinematografia din tara noastra l-a inregistrat in ultimii 10 ani, nivel atestat prin obtinerea de catre productii cinematografice de arta romanesti a unor premii internationale de prestigiu, presedintele Comisiei pentru cultura si media a Senatului a aratat ca partea romana intentioneaza sa organizeze, cu ocazia inaugurarii activitatii ICR Beijing, a unui Festival al filmului romanesc nou, eveniment menit sa faca cunoscuta publicului chinez cinematografia de arta romaneasca de ultima generatie", precizeaza sursa citata.

In acest context, senatorul Severin a mentionat ca achizitia productiilor cinematografice de catre Ministerul Culturii din China nu poate fi operata decat de la proprietari sau de la producatori.

"Comisia pentru cultura si media a Senatului poate sprijini realizarea contactelor intre ministerul chinez si producatorii romani de film. O procedura similara poate fi derulata si in ceea ce priveste facilitarea patrunderii filmului chinez contemporan pe piata romaneasca", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

De asemenea, Georgica Severin a evocat posibilitatea organizarii, sub patronajul comun al Comisiei si al Ambasadei RP Chineze la Bucuresti, a unui targ al filmelor chinezesti, la care sa fie invitati agentii care fac achizitii in domeniu.

Prezentand ambasadorului RP Chineze atributiile Comisiei pentru cultura si media a Senatului si eforturile pe care tara noastra le depune pentru deschiderea filialei Beijing a Institutului Cultural Roman, Georgica Severin a solicitat sprijinul lui Xu Feihong pentru accelerarea procedurii de obtinere a avizelor de la patru institutii din Beijing (Camera de Comert, Serviciul de taxe si impozite, Serviciul de vama si banca), mentioneaza sursa citata.

De asemenea, a fost ridicata problema statutului personalului roman angajat la filiala Beijing a ICR, in comunicat fiind specificat ca numai directorului filialei ii este recunoscut statutul diplomatic.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Ambasadorul chinez a promis „consultarea cu Beijingul” in ceea ce priveste avizarea functionarii ICR Beijing, mentionand ca, in baza unui acord bilateral, „este clar specificat faptul ca un diplomat de la ambasada isi poate asuma functia de director al institutului cultural”, personalul de la ICR Beijing si cel de la ICC Bucuresti urmand sa aiba acelasi statut.

"Multumind pentru principialitatea constanta a pozitiei Romaniei in ceea ce priveste problematica de interes direct pentru Republica Populara Chineza, precum si faptul ca relatia bilaterala se bazeaza pe respectul reciproc, ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, E.S. domnul Xu Feihong, a afirmat increderea ca excelenta colaborare dintre Ambasada si Comisia pentru cultura si media a Senatului se va extinde si consolida", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
YouTube va difuza gratuit seriale întregi și filme
YouTube va difuza gratuit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.