Primele avioane de vanatoare de tip F-16 vor ajunge in Romania la sfarsitul anului 2016, pana atunci urmand sa continue pregatirea pilotilor militari in Portugalia si SUA, a declarat, luni, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Mircea Dusa a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la Divizia 4 Infanterie "Gemina", ca un nou contingent de piloti si personal tehnic va pleca in Portugalia la pregatire, in perioada urmatoare.

"In domeniul fortelor aeriene am finalizat programul major inceput in 2007, de inzestrare cu avioane pentru transport strategic si militar. Continuam programul de inzestrare cu avioane de vanatoare F-16, sase din cele 12 pe care le achizitionam sunt modernizate si pilotii nostri, inginerii si tehnicienii pe care ii avem plecati in Portugalia se instruiesc deja pe aceste avioane, iar pilotii au trecut de la prima etapa, de acomodare cu zborul, la actiuni aer-sol. Un nou contingent de piloti si personal tehnic vor pleca in Portugalia la pregatire. Urmeaza ca pilotii nostri sa urmeze un alt stagiu de pregatire in SUA, iar spre sfarsitul anului 2016 vom avea in tara si primele avioane F-16", a spus Dusa.

Retail jobs

Potrivit acestuia, concomitent se deruleaza o investitie importanta si la aerodromul Fetesti, pentru a face compatibila infrastructura acestuia cu operarea avioanelor F-16.

"In acelasi timp, avem de realizat obiectivele de modernizare si inzestrare a flotei romane si vom incepe in acest an programul de modernizare si inzestrare a fregatelor. Exista un program ambitios pe care dorim sa il pornim in acest an legat de dotarea cu mijloace de lupta a fortelor terestre - transportoare, masini blindate, masini de transport", a afirmat ministrul Apararii, potrivit MEDIAFAX.

Primii militari ai Fortelor Aeriene Romane, respectiv 23 de ofiteri si maistri militari din Fortele Aeriene, au plecat in Portugalia in luna septembrie a anului trecut, pentru un curs de pregatire pentru trecerea pe aeronave F-16. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriana din Monte Real, este format din mai multe module si se desfasoara in mai multe serii, la care vor participa peste 80 de militari romani, pe o durata de aproximativ doi ani.

Citeste si:
Mircea Dusa a demisionat din functia de prefect al judetului Mures
Mircea Dusa a demisionat din...

Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra in dotarea Armatei Romaniei dupa anul 2016 si vor fi operationale din 2017, iar pregatirea pilotilor va fi facuta in doua etape.

Avioanele F-16 achizitionate din Portugalia vor avea resurse de zbor in medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, in conditiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Potrivit MApN, pentru realizarea capabilitatii operationale aeriene potrivit Legii 240/2013 este necesara si realizarea unei infrastructuri in bazele aeriene pentru operarea avioanelor F-16. In acest sens, au fost initiate proiecte finantate prin programul NATO de investitii de securitate, precum si prin proiecte de infrastructura care se vor realiza prin investitii nationale in perioada 2014-2016.

Citeste si:
Alexandru Pînzari a fost reținut. Ce infracțiuni a comis fostul...
Alexandru Pînzari a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.