Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca in 24 decembrie, zi nelucratoare, RADET a fost instiintata de ELCEN ca de la 1 ianuarie 2015 creste tariful cu 10,2 procente la gigacalorie, edilul precizand ca populatia nu va suporta aceasta crestere.

"In ajun de Craciun, pe data de 24 decembrie 2014, in zi nelucratoare, RADET Bucuresti a primit de la SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) o instiintare legata de majorarea tarifului de productie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majoraza costul de productie al gigacaloriei cu 10,2%, asta inseamna o crestere de productie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat ca municipalitatea nu a fost consultata si nici macar informata de catre ELCEN de aceasta crestere de tarif, iar reprezentantii RADET au anuntat ca nu au cerut o majorare a costului de transport si distributie a energiei termice. Sorin Oprescu a precizat ca populatia nu va resimti majorarea tarifului pentru gigacalorie, municipalitatea urmand sa suporte, "pana la lunile calde", banii necesari pentru acoperirea cresterii anuntate de ELCEN.

Primarul general a explicat ca, in 2014, in Bucuresti, pretul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria Municipiului Bucuresti a suportat, prin subventie de la bugetul local, peste 50% din pretul gigacaloriei, adica 171,18 lei. Astfel, subventia acordata de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost in jur de 120 de milioane de euro pe an.

Oprescu a precizat ca, pentru anul 2014, au fost deja aprobati, prin hotarare CGMB, 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru subventia la energia termica. Potrivit primarului general, pana in prezent, municipalitatea a platit 466,l6 milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei aprobati de catre Guvern, exclusiv pentru plata combustibilului, respectiv a gazelor naturale. Populatia Bucurestiului consuma anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Primarul Capitalei a precizat ca, pentru ca municipalitatea sa poata acoperi majorarea de tarif, ceruta de ELCEN si aprobata de ANRE, astfel incat populatia sa nu fie afectata, trebuie ca in bugetul anului 2015 sa fie prevazut un plus la subventie de 72,433 de milioane de lei, respectiv peste 16 milioane de euro. "Este un efort financiar care, din cauza restrictiilor impuse de Ministerul de Finante, nu mai poate fi suportat. Insa asta obliga la organizarea si restructurarea RADET si la urgentarea procesului de unificare a celor doua institutii", a declarat Sorin Oprescu.

Edilul Capitalei a dat insa asigurari ca in acest an municipalitatea va face eforturile necesare ca sa acopere cresterea subventiei, doar pana la lunile de caldura, si doar anul acesta. Sorin Oprescu a mai aratat ca daca va intarzia hotararea de guvern privind unificarea ELCEN cu RADET, acest lucru va duce la blocarea procesului si va avea consecinte grave in cazul populatiei.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

Oprescu a mai aratat ca, in 2011, subventia platita de municipalitate pentru gigacalorie a fost de 561,4 milioane de lei, in 2012 - de 526,8 milioane de lei si in 2013 - de 487 de milioane de lei.

In 26 noiembrie 2014, Guvernul a amanat acordarea avizului pentru fuziunea dintre ELCEN si RADET. Primarul Sorin Oprescu declara atunci ca reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au cerut un plan de viitor si o matrice de risc, pentru elaborarea hotararii de guvern privind fuziunea ELCEN-RADET, unele documente fiind deja prezentate.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti este in subordinea municipalitatii, iar Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-Elcen, va fi in subordinea municipalitatii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Lucrările la magistrala Grozăveşti vor continua și iarna. Ce spune...
Lucrările la magistrala...

Primarul Sorin Oprescu a sustinut ca fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Datoriile au fost motivul pentru care, spre sfarsitul anului trecut, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.

Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.