Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a semnat contractul pentru consolidarea si modernizarea cladirii Teatrului Evreiesc de Stat, care va costa municipalitatea 11.562.975, 93 lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) fara TVA, informeaza institutia.

La licitatie au depus oferte cinci societati, contractul fiind atribuit firmei SCIT Impex SRL.

Valoarea estimata a investitiei a fost de 13.839.000 de lei fara TVA, durata de executie a lucrarilor fiind de 18 luni.

Reprezentantii PMB declarau, la sfarsitul lunii ianuarie, ca municipalitatea a aprobat, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), finantarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare, modernizare si reabilitare pentru Teatrul Evreiesc, precum si prelungirea contractului de comodat, incheiat intre institutia de spectacol si Fundatia Caritatea, pentru o perioada de 25 ani.

Ei precizau ca sediul Teatrului Evreiesc de Stat Bucuresti este monument istoric si se afla intr-o stare avansata de degradare, deoarece proprietarul cladirii, respectiv Fundatia Caritatea, nu a mai efectuat reparatii si lucrari de punere in siguranta a cladirii de mai multe zeci de ani.

Lucrarile includ consolidarea structurii, desfacerea unora din peretii interiori si recompartimentarea cu pereti usori din ghips-carton pe structura metalica, inlocuirea tamplariei interioare si exterioare, refacerea finisajelor interioare, incluzand restaurarea elementelor din piatra si a picturilor murale, refacerea instalatiilor electrice, de incalzire si de iluminat si inlocuirea centralei termice.

In 25 ianuarie, din cauza viscolului, au fost smulse bucati din acoperisul Teatrului Evreiesc de Stat, pompierii intervenind timp de cateva ore pentru remedierea situatiei.

Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala, spunea atunci ca Primaria Capitalei stia de situatia in care se afla cladirea institutiei de spectacole, adaugand ca incidentul s-ar putea numi "Cronica unei prabusiri anuntate".

"Lucrurile treneaza. Nu stiu de ce treneaza de atata vreme. Primarul general al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), in urma cu vreun an, a fost in Teatru Evreiesc, a luat nota, a fost impresionat, dupa propriile sale marturisiri, de starea acestui monument istoric"
, preciza atunci actrita.

Citeste si:
VIDEO Povestea „Capra cu trei iezi“, în varianta horror
VIDEO Povestea „Capra cu trei...

De asemenea, Maia Morgenstern spunea ca au mai existat astfel de incidente. La un moment dat, s-a prabusit un cos de aerisire, iar autoritatile au fost informate despre aceasta situatie, potrivit actritei, scrie MEDIAFAX.

Cladirea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, monument istoric de categoria B, dateaza din ultima decada a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumparase terenul, intentiona initial sa construiasca aici o clinica. Terenul era situat in inima unui cartier evreiesc bucurestean, unde, spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea traiau in jur de 300.000 de evrei. Dupa cativa ani aici s-a construit totusi nu o clinica, ci o casa de cultura.

La inceputul anilor 1940, cativa artisti, scriitori, si muzicieni au infiintat aici Teatrul Evreiesc Baraseum, pe scena caruia au evoluat, jucand in limba romana, o seama de cunoscuti actori evrei, printre care Alexandru Finti, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crisan. In acea vreme, cladirea avea doua sali: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, si o alta la etajul intai, destinata spectacolelor de revista.

Citeste si:
Ciucă şi-a exprimat susţinerea faţă de consolidarea bazelor...
Ciucă şi-a exprimat...

In 1948 a fost infiintat Teatrul Evreiesc de Stat, iar intre 1954 si 1955 cladirea a fost renovata in forma care s-a pastrat pana astazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.