Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, luni, la ICCJ, unde cere ridicarea controlului judiciar, ca intentioneaza sa dea in judecata statul roman si sa ceara daune pentru ca anchetatorii l-au bagat "la beci" folosind "peste limitele legale" documente cerute de la autoritatile din Liechtenstein.

Radu Mazare a venit luni la instanta suprema, unde se judeca cererea lui de ridicare a masurii controlului judiciar dispus de instanta in 9 aprilie, in dosarul privind locuintele sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta, pe motiv ca procurorii DNA ar fi folosit, ca probatoriu, documente obtinute de la anchetatorii din Liechtenstein, dintr-o cauza referitoare la Elan Schwartzenberg.

"Intentionez sa dau in judecata statul roman si sa cer daune ca m-au bagat la beci utilizand aceste documente peste limitele legale, din niste probe nelegale", a spus Radu Mazare, la intrarea in sediul ICCJ, scrie MEDIAFAX.

Primarul a mai aratat ca procurorii au facut referire si la fratele sau, Alexandru Mazare, desi acesta nu facea parte din solicitarile transmise prin comisie rogatorie. Primarul municipiului Constanta a precizat ca informatiile din acele documente nu aveau nicio legatura cu acuzatia care i-a fost adusa de procurorii anticoruptie, asa cum a aratat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, de doua ori.

"Am fost eliberat din lipsa de probe. (...) Al doilea complet a motivat la fel, ca nu existam probe si ca nu are nicio legatura transferul de bani dintre mine si prietenul meu Elan si achizitia perfect legala care a fost facuta la Constanta", a spus Mazare.

El a adaugat ca judecatoarea care a decis eliberarea lui a fost reclamata de catre procurori DNA. "Acum, de data asta, inteleg ca exista o plangere la CSM privitor la DNA, la procurorii care au reclamat-o pe prima judecatoare, si asteptam sa vedem ce spune si CSM", a mai spus Radu Mazare.

Cererea lui Radu Mazare de ridicare a masurii controlului juduciar a fost inregistrata vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatii lui Radu Mazare arata, in solicitarea inaintata instantei, ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".

"Procurorii romani au extins urmarirea penala fata de Radu Mazare si pentru alte fapte care nu au fost initial avute in vedere la momentul solicitarii comisiei rogatorii «uitand sa ceara permisiunea judcatorului din Liechtenstein de a utiliza aceste documente in cazul in care apare o modificare a consideratiilor juridice asupra faptelor» (...). Desi puteau sa o faca, procurorii romani nu au inteles sa solicite noi comisii rogatorii pentru incuviintarea de la judecatorul din Liechtenstein a utilizarii documentelor", mai arata avocatii in cerere.

Citeste si:
Radu Mazăre va rămâne în continuare în închisoare
Radu Mazăre va rămâne în...

In cererea de la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare. "Prin evaluarea documentatiei apartainand societatilor domnului Elan Schwartzenberg, s-a adus de asemenea o grava atingere drepturilor personale patrimoniale (societati comerciale si persoane fizice) cu privire la operatiuni financiare legal realizate", mai sustin avocatii edilului.

Pe de alta parte, in solicitare se arata ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, se arata ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Totodata, in cererea adresata instantei supreme, se reclama faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia".

In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit suma de 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Fiind cercetat sub control judiciar, Radu Mazare are interdictia de a parasi tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.