Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, afirma ca statul roman discrimineaza cetatenii de etnie maghiara, pentru ca nu contribuie la infiintarea de institutii de invatamant superior in limba lor materna, precum Universitatea Sapientia, adaugand ca acest aspect "nu e numai trist, ci si rusinos".

"Limba maghiara si limba maghiara de specialitate trebuie pastrate si dezvoltate. Doar asa poate supravietui o natiune. Daca toate comunitatile din afara supravietuiesc, atunci si cea maghiara supravietuieste. Avem nevoie de universitati, care slujesc natiunea. Daca exista elita, valori intelectuale, atunci exista si economie mai dezvoltata. Nu facem o favoare acestei comunitati, ci datoria. (...) E rusinos ca statul roman nu contribuie la infiintarea acestor institutii. E o discriminare a contribuabililor romani de nationalitate (etnie - n.r.) maghiara. Nu e numai trist, ci si rusinos. Eu vorbesc in numele Guvernului ungar, care va sprijina si sprijina acest proces de dezvoltare", a declarat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, la Targu Mures, la inaugurarea unui camin studentesc al Universitatii private Sapientia, cu predare in limba maghiara, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Palcovics Laszlo, ministru de stat al invatamantului din Ungaria, a spus, in discursul sau, ca este nevoie sa se gaseasca o solutie pentru oferirea accesului la invatamant superior tuturor tinerilor, care "e in beneficiul comunitatilor, economiei nationale si europene".

"Acest lucru e si mai important in cazul comunitatilor din afara Ungariei. Vom avea o strategie a Guvernului ungar in acest scop, pentru toti studentii ce vor sa invete in afara Ungariei. Dorim infiintarea de burse si granturi pentru tinerii masteranzi, doctoranzi, cercetatori. Colaborarea dintre Universitatea Sapientia si cea din Debrecen e de importanta majora. Formarea profesionala bilingva ar putea fi o solutie, cu predarea in limba oficiala a statului si cea maghiara", a aratat acesta.

In cadrul aceleiasi ceremonii, reprezentantii universitatii le-au inmanat Premiul "Bocskai Istvan" lui Hollanda Denes, decanul fondator al Facultatii de Stiinte Tehnice si Umaniste din cadrul Universitatii Sapientia din Targu Mures, lui Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat al Ministerului Justitiei din Ungaria si un premiu de profesor onorific lui Lajos Balazs, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Stiinte Economice si Umaniste a Universitatii Sapientia din Miercurea Ciuc.

Citeste si:
Vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanișina: „Putin ar trebui oprit la...
Vicepremierul Ucrainei, Olga...

Rectorul Universitatii Sapientia, David Laszlo, i-a multumit in acest context lui Repas Zsuzsanna pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor pentru aceasta institutie de invatamant superior. "Atunci cand guvernul ungar n-a mai dorit sa sprijine aceasta universitate, ea a crezut in continuare in noi si ca fiecare copil din afara granitelor conteaza si ca merita sa lucrezi pentru fiecare tanar, pentru ca el reprezinta viitorul", a spus David Laszlo.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Universitatii Sapientia, caminul studentesc inaugurat vineri la Targu Mures are acelasi stil cu cladirea principala, trei etaje, inaltimea de circa 22 de metri, o suprafata totala de 6.700 de metri patrati si 240 de locuri de cazare in garsoniere si camere cu doua si trei locuri. Constructia a fost finalizata intr-un an, la 15 septembrie 2014. In prezent, aici sunt cazati 130 de studenti, cei mai multi din anul I, care platesc 170 de lei pentru o garsoniera si 130 de lei, daca sunt cazati in apartament, consumul de electricitate, apa, caldura fiind contorizat separat pentru fiecare camera. Studentii achizitioneaza lunar tichete de masa in valoare de 150 de lei. Investitia a fost finantata integral de Guvernul Ungariei, ridicandu-se la 9,2 milioane de lei.

Citeste si:
Cum se vor desfășura cursurile în universitățile din țară în acest...
Cum se vor desfășura...

Printre invitatii prezenti la eveniment s-au numarat europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, presedintele PPMT, Toro T. Tibor, presedintele PCM, Biro Zsolt, viceprimarul UDMR al municipiului Targu Mures Peti Andras si vicepresedintele din partea UDMR al Consiliului Judetean Mures, Kelemen Marton, precum si consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.