Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a constatat ca Ministerul Educatiei a eliminat oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare, la licitatia pentru manuale, spune Federatia Editorilor din Romania, prezentand decizia consiliului.

"CNSC constata ca Ministerul Educatiei Nationale, prin Centrul National de Evaluare si Examinare, a folosit in mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau functionalitatea aplicatiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majoritatii ofertelor. Se constata insa ca, in aceleasi proportii, aceste abateri s-au regasit si in cazul ofertelor declarate castigatoare", spune FER intr-un comunicat, prezentand si decizia prin care CNSC a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse, scrie MEDIAFAX.

FER solicita descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera si respectiv CD Press, declarate initial castigatoare, intrucat acestea au fost desecretizate si deja prezentate publicului larg. In aceste conditii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective in conditii egale cu celelalte oferte, considera federatia.

In opinia FER, "cei doi ofertanti au furat startul unei competitii corecte, inundand piata cu publicitate si oferte si prezentandu-se scolilor si publicului larg, inaintea finalizarii procedurilor de licitatie, drept castigatori". In acelasi timp, FER respinge toate acuzatiile facute de unii politicieni la adresa muncii si corectitudinii editurilor producatoare de manuale scolare.

"Anual, editurile de profil furnizeaza scolii romanesti milioane de exemplare de manuale la un pret mediu de 2,35 lei/exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri. Acest pret derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acopera cu greu costurile de tipar, de transport si de drepturi de autori si in nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renuntat la a mai onora contractele de retipariri. Cele care continua o fac din respect pentru scoala romaneasca, pentru specialistii din edituri si pentru autorii care prin eforturile lor au facut posibila producerea acestor mii de titluri", se spune in comunicatul FER.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

De asemnea, FER respinge acuzatiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tiparita sau digitala.

"O asemenea afirmatie este lipsita de sens. Deschiderea pietei de manuale scolare inseamna o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi facuta la initiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul si obligatia sa declanseze actiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicita decat ca aceste selectii sa aiba loc dupa un program rezonabil in privinta timpului de elaborare a unui manual si in conditii de transparenta si corectitudine", mai spun reprezentantii editorilor.

Din anul scolar 2014-2015, elevii claselor I si a II-a ar fi urmat sa invete dupa manuale noi, inclusiv in varianta digitala. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educatiei a organizat o licitatie, care a fost insa contestata de unele edituri.

Citeste si:
SNSPA a decis suspendarea cursurilor din cauza coronavirus
SNSPA a decis suspendarea...

Dupa ce a admis trei contestatii si sase in parte, CNSC a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor, astfel ca elevii claselor I si a II-a nu au manuale, in conditiile in care noul an scolar a inceput pe 15 septembrie.

Ministerul Educatiei a sustinut ca intarzierea noilor manuale pentru clasele I si a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" si a asigurat elevii, cadrele didactice si parintii ca acestea acestea vor ajunge in scoli imediat ce licitatia se va finaliza. In prima zi de scoala, ministrul Remus Pricopie a promis ca manualele digitale "vor veni, cu toata efervescenta si incapatanarea unora", si a avertizat profesorii sa nu se transforme in agenti comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.