Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Centenarul Olimpismului Romanesc, ca isi aminteste momentul cand Iolanda Balas inregistra recordul mondial, cand Ivan Patzaichin a vaslit cu pagaia rupta sau nota 10 luata de Nadia Comaneci la Montreal.

"Este un moment aniversar extrem de important, 100 de ani de la momentul la care Romania si-a construit structura care sa-i permita sa creeze conditii pentru ca talentul romanilor sa se poata manifesta in cea mai mare competitie a lumii: Jocurile Olimpice", a spus seful statului.

"Citeam statistici inainte de acest eveniment si, cand vezi 302 medalii olimpice, este impresionant. Iar cand le vezi si separat, cate de aur, cate de argint, cate de bronz, iarasi este un lucru care te impresioneaza cand raportezi succesele sportivilor romani si antrenorilor romani la numarul populatiei Romaniei in raport cu alte tari. Oricat ai vorbi despre olimpicii romani, gandul te poarta la marii antrenori, la marii sportivi si de cele mai multe ori ramai cu o imagine", a declarat Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele a afirmat ca isi aminteste, din copilarie, cand Iolanda Balas inregistra recordul mondial. "Imi aduc aminte, eram copil, si tin minte 1,91 m, nu era inaltimea Iolandei Balas, ci era recordul ei mondial", a spus seful statului.

"Eram mai mare si m-a impresionat pana la emotia suprema, la lacrimi, vazandu-l pe Ivan Patzaichin vaslind cu pagaia rupta, cum este de neuitat pentru noi cand aparatura electronica de la Montreal nu putea sa scrie 10. Ce tehnologie? Aveam un om deasupra tehnologiei pregatite pentru Jocurile Olimpice. Sunt greu de uitat performantele lui Gabi Szabo, performantele din toate domeniile", a afirmat seful statului.

Presedintele a amintit gimnastica, atletismul, boxul, luptele, caiacul, caiac-canoe, scrima si toate disciplinele olimpice.

"Trebuie sa nu uitam ca inceputul acestor medalii a fost pus candva, in 1924, cand Romania obtinea la olimpiada prima medalie, prin echipa de rugby, care obtinea bronzul. Multi dintre dumneavoasra, sportivi si antrenori, ati ajuns eroii la care noi ne raportam cand eram mai mici sau cei precum ne-am fi dorit sa devenim in domeniile noastre, dupa ce am devenit mai mari, dar toti la un loc ati facut un lucru extraordinar, ati scris istoria sportului romanesc si ati adaugat gloria dumneavoastra printre cele mai mari frumseti ale acestei natiuni", a mai declarat Basescu.

Citeste si:
Nadia Comăneci împlinește astăzi 62 de ani. Cum se menține în formă...
Nadia Comăneci împlinește...

Seful statului a multumit sportivilor pentru devotament, pentru performante si gloria pe care au adus-o si o vor aduce Romaniei si in continuare.

"Imi imaginez ce placut trebuie sa fie cand fiecare dintre dumneavoastra va intalniti si va aduceti aminte de momente de glorie. As vrea sa le pot trai, alaturi de dumneavoastra, dar cei care cu adevarat le pot trai sunt chiar cei care au urcat pe podium, cei care au avut sansa sa participe la Jocuri Olimpice", a mai spus seful statului, precizand ca la fel de importanti sunt si cei care au fost aproape si nu au reusit sa ajunga pe podium.

"Le datoram respect si celor care au fost acolo, au participat si au luptat pentru gloria Romaniei", a continuat el.

In cadrul ceremoniei, presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul Meritul Sportiv clasa I Comitetului Olimpic Roman, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de activitate olimpica.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Ioan Bîrlădeanu: A fost un an marcat de...
Retrospectivă 2021. Ioan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.