Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca nimeni nu se poate inscrie la facultate daca nu are diploma de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de scoala postliceala, iar acestia nu primesc la absolvire o diploma de licenta, ci o certificare a calificarii profesionale.

Precizarile au fost facute dupa ce in presa au aparut informatii ca universitatile ii pot inscrie pentru acest an la cursuri si pe cei care au absolit liceul, dar nu au obtinut diploma de bacalaureat.

"Avand in vedere informatiile false, vehiculate de unele surse media, in legatura cu posibilitatea tinerilor fara diploma de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenta, doresc sa fac urmatoarele precizari: Nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, fara diploma de Bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Remus Pricopie, citat intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, scrie MEDIAFAX.

Ministrul a precizat ca sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati. "Atat Legea Educatiei Nationale, cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar. De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de «invatamant tertiar nonuniversitar». Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia", a mai aratat ministrul Educatiei.

Potrivit Legii Educatiei Nationale nr. 1/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat.

"Aceste persoane nu au calitatea de student si nu urmeaza cursurile unei facultati, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenta", a mai spus ministrul Educatiei.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu, cu sau fara diploma de Bacalaureat, pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

"Incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati. Altfel spus, institutiile de invatamant superior acreditate pot organiza scoli postliceale cu o durata de 1-3 ani. Statutul acestei forme de invatamant este cel tertiar nonuniversitar", a precizat ministrul Educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.