Social 18 August 2014 16:42
Ion Ficior va fi judecat pentru abuzurile "anarhice" pe care le-a comis la Colonia de munca de la Periprava, el pedepsindu-i pe detinuti fie prin batai, fie legandu-i de copac cu catuse timp de mai multe ore, potrivit Parchetului instantei supreme.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca Ion Ficior a fost trimis in judecata pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect denuntul formulat de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata! E acuzat de MOARTEA a 103 persoane

Potrivit unor documente care au stat la baza rechizitoriului in cazul lui Ion Ficior, care a condus Colonia de munca de la Periprava in perioada 1958-1963, exista o tendinta abuziva de pedepsire a detinutilor cu maximul de pedeapsa, fara a se tine cont de gravitatea faptelor, scrie MEDIAFAX.

"Intr-un referat privitor la desfasurarea activitatii in cadrul Formatiunii Periprava, intocmit de organele de control ale Directiei Generale a Penitenciarelor, Coloniilor si Unitatile de Munca (...) se consemneaza si o serie de abuzuri comise la Periprava in timpul conducerii lui Ficior Ion, descrise ca «anarhice», fara a tine socoteala de prevederile regulamentare. Astfel de pedepse erau: bataile, legarea de copac cu catuse timp de mai multe ore, la temperaturi de 20 de grade. Aceste documente sunt completate cu marturiile fostilor detinuti, care amintesc de abuzurile la care au fost supusi de catre comandantul formatiunii si personalul din subordine", au scris procurorii in rechizitoriu.

Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, "depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid", sustin procurorii.

"Repartizarea la conducerea penitenciarelor se facea si prin raportare la calitatea detinutilor politici si interesul Partidului pentru eliminarea lor rapida. Se remarca faptul ca in cadrul Coloniei de munca Periprava erau incarcerati in preponderenta contrarevolutionari, dar si oameni politici, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat in reeducare si de incredere. Asa se explica duritatea extrema a comandantului Ficior Ion si rezultatele tulburatoare obtinute in procesul de exterminare pus la punct de acesta", au notat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
VIDEO Autoritățile din Madrid vor tăia circa 80.000 de copaci. Care...
VIDEO Autoritățile din Madrid...

Potrivit anchetatorilor, pana in prezent, din documentele studiate a reiesit faptul ca, intre 1 august 1958 si 1 noiembrie 1963, perioada in care la conducerea coloniei de la Periprava s-a aflat Ion Ficior, au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor.
O statistica a cauzelor de deces, asa cum reiese din actele existente, indica, spre exemplu, cauze precum enterocolita cronica sau acuta, tuberculoza, pneumonia, afectiuni ale aparatelor digestiv si excretor, afectiuni cardiace.

"Din analiza datelor statistice, rezulta ca in perioada august 1958 - septembrie 1963, la Colonia de munca Periprava au fost inregistrate, potrivit documentelor oficiale, un numar de 103 decese (toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor), anul cu cele mai multe fiind 1960, cand s-au inregistrat 53. Din cele 103 cazuri de decese, cel mai tanar detinut decedat in anul 1960 avea 19 ani, iar cel mai in varsta detinut decedat in anul 1961, avea 71 de ani", au mai aratat procurorii.

Citeste si:
Tortionarul Ion Ficior a murit la Jilava
Tortionarul Ion Ficior a...

Conform actului de sesizare a instantei, in perioada 1 august 1958 - 1 noiembrie 1963, in calitate de loctiitor si comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Ion Ficior a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora.

"De mentionat ca in perioada mai sus enuntata au fost inregistrate un numar de 103 decese in randul detinutilor politici, ca urmare a unor actiuni ce depasesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti", arata PICCJ.

Citeste si:
VIDEO Scandal provocat de un bărbat care a refuzat să i se ia...
VIDEO Un bărbat a ajuns în...

Potrivit procurorilor, in calitate de comandant de colonie de munca, Ion Ficior era direct responsabil de "viata detinutilor", asa cum se arata in Regulamentul de functionare al Directiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

"Este de notorietate faptul ca regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada constituiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca, sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid. Decesul detinutilor politici survenea in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", sustin procurorii.

Citeste si:
Tortionarul Ioan Ficior, condamnat definitiv la 20 de ani inchisoare
Tortionarul Ioan Ficior,...

Concret, detinutii erau supusi unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completa de familii si de orice alte persoane, de lumea externa in general, conditii de cazare mizerabile, frigul insuportabil din baraci, sanctiunile fizice pentru abateri minore, hrana deficitara, detinutii fiind in permanenta infometati si insetati, avand dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor si, nu in ultimul rand, conditiile de munca inumane la care erau supusi acestia.

"Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Astfel, detinutii nu primeau suficienta mancare si apa, dar erau pusi sa munceasca in conditii grele de dimineata pana seara. Acestia nu se puteau odihni corespunzator, camerele fiind supraaglomerate, si nu se puteau spala. Conditiile insalubre duceau la imbolnavirea detinutilor, caz in care acestia erau scosi la munca in continuare si nu primeau ingrijiri medicale. La toate acestea se adauga violentele psihice exercitate de Ficior Ion direct sau prin subalternii sai. Toate aceste elemente luate impreuna au provocat moartea mai multor detinuti", conform procurorilor de la Parchetul instantei supreme.

Dosarul a fost trimis pentru a fi solutionat de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.