Social 18 August 2014 11:55
Fostul comandant al penitenciarului pentru munca silnica de la Periprava, Ion Ficior, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de crime impotriva umanitatii.

Tortionarul Ion Ficior a fost trimis in judecata luni, de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. El este acuzat de crimele din perioada in care a fost sef al coloniei de munca de la Periprava, scrie realitatea.net.

Ficior este al doilea tortionar trimis in judecata, dupa ce in luna iunie a fost deferit justitiei Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din 1956 pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, ultimul sef al inchisorii in care a sfarsit, in urma torturilor, si liderul taranist Ion Mihalache.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 24 octombrie 2013, ca Ion Ficior este urmarit penal pentru genocid, fapta ce a fost schimbata in infractiuni contra umanitatii, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod penal,, intrucat in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese, potrivit Parchetului ICCJ.

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au aratat procurorii in documentul citat.

Avocata lui Ion Ficior, despre acuzatia de genocid: In realitate lucrurile nu stau asa

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Totodata, acestia sustin ca toti detinutii de la Colonia Periprava erau pusi sa munceasca in conditiile foarte grele, indiferent daca erau inapti sau bolnavi si nu erau echipati corespunzator pentru muncile efectuate, desi erau obligati sa suporte conditii meteorologice extreme. Detinutii erau obligati sa depaseasca norma de munca cu orice pret si erau pedepsiti crunt pentru nesupunere.

"Printre pedepsele aplicate se numara: izolarea (carcera) unde detinutii primeau apa calda cu ocazia condamnarii de catre cei care savarseau abateri de la regulament, alergarea detinutilor cu calul si batai crunte primite cu ciomagul", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai aratat ca, din cauza conditiilor inumane din Colonia de munca Periprava (foame, frig, batai zilnice, lipsa conditiilor elementare de trai, neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi) si a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar si pentru muncitorii de profesie, numarul deceselor de aici era foarte mare, fiind inregistrate 103 decese in perioada 1958 si 1963, cand la conducerea unitatii a fost Ion Ficior.

Citeste si:
Tortionarul Ion Ficior a murit la Jilava
Tortionarul Ion Ficior a...

"Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor, in intervalul 01.08.1958-1.11.1963 in care la carma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de varsta cele mai multe decese (in numar de 54) au fost inregistrate pentru grupa 50-59 de ani", au precizat procurorii.

Acestia fac referire la o statistica realizata privind cauzele de deces care indica o pondere marita a afectiunilor aparatului digestiv si excretor, afectiunilor pulmonare (tuberculoza sau pneumonie), afectiunilor cardiace, precum si enterocolitelor.

Potrivit procurorilor, din prevederile cuprinse in actele normative ce reglementau organizarea si functionarea sistemului penitenciar a reiesit faptul ca directorul de colonie coordona activitatea de detentie si raspundea de viata tuturor celor incarcerati, mijloacele de subzistenta fiind plasate la dispozitia sa.

Citeste si:
Dosarul Revolutiei/PICCJ a dispus extinderea si efectuarea in...
Dosarul Revolutiei/PICCJ a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.