Social 30 Iulie 2014 18:44
Ministerul de Externe isi exprima asteptarea ca atacurile din ultimul timp care au avut ca tinta romani din Belfast nu vor ramane nepedepsite, iar autoritatile nord-irlandeze vor lua masurile necesare pentru ca astfel de situatii sa nu escaladeze.

Reactia MAE vine dupa ce in ultimele luni au avut loc o serie de agresiuni la adresa imigrantilor romani din Belfast, Irlanda de Nord. Potrivit Ministerului de Externe, Ambasada Romaniei la Londra si Biroul Consular din Edinburgh au solicitat informatii de la politia locala din Belfast, Guvernul local si reprezentantii comunitatilor de romani din Belfast, scrie MEDIAFAX.

"Din informatiile primite pana in acest moment, incidentele au fost indreptate impotriva unor cetateni polonezi, slovaci, precum si romani din zona de est a Belfastului, fiind sparte geamurile unor locuinte si avariate autoturisme", informeaza MAE.

In ultimele luni au avut loc mai multe incidente in zona de est a orasului, astfel ca politia nord-irlandeza investigheaza fiecare dintre aceste incidente pentru a stabili daca acestea pot fi incadrate ca infractiuni care au ca element constitutiv ura indreptata impotriva unor persoane de alta nationalitate (hate crimes).

Ministerul de Externe precizeaza ca Ambasada Romaniei la Londra prin Biroul consular Edinburgh pastreaza legatura cu autoritatile competente si cu reprezentanti ai comunitatii de romani pentru a urmari evolutia cazurilor si este pregatita sa intervina in cazul in care situatia o va impune.

"Ministerul Afacerilor Externe are incredere ca autoritatile locale vor clarifica in cel mai scurt timp circumstantele producerii acestor incidente si isi exprima asteptarea ca asemenea fapte nu vor ramane nepedepsite iar autoritatile nord-irlandeze iau masurile necesare pentru ca astfel de situatii sa nu escaladeze", se arata in comunicat.

O serie de agresiuni care vizeaza imigranti romani au avut loc, luni seara, in orasul nord-irlandez Belfast, cazul fiind anchetat de autoritatile locale, relateaza The Guardian, in editia online.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Persoane ramase neidentificate au spart geamurile unui vehicul, pe care apoi l-au stropit cu vopsea, pe strada Rosebery din Belfast. Pe un gard din apropiere a fost scris mesajul "Romanii, afara!", iar geamurile unei cladiri au fost sparte. De asemenea, o alta masina stationata in apropiere a fost stropita cu vopsea. Incidentele au fost semnalate luni seara, in cartierul East Belfast, unde s-au mai intregistrat incidente cu caracter rasist.

"Ancheta continua si se cauta o legatura intre aceste incidente", a declarat un purtator de cuvant al politiei nord-irlandeze.

Pe 18 iulie, site-ul Irishnews.com a rlatat ca trei barbati au fost arestati in urma incendierii unei masini apartinand unei familii de romani, la Holylands, la sud de Belfast.

La 30 aprilie, un roman care se deplasa cu bicicleta pe Newtownards Road, in partea de est a Belfastului, a fost atacat cu fecale de catre un barbat necunoscut. In urma atacului, victima a primit ingrijiri, la spital. Politia a anuntat ca investigheaza agresiunea ca fiind motivata de ura.

Citeste si:
Irlanda de Nord adoptă măsuri drastice contra pandemiei de coronavirus
Irlanda de Nord adoptă măsuri...

Potrivit unor date publicate de catre The Belfast Telegraph, 156 de infractiuni de natura rasista au fost comise in Irlanda de Nord in primele trei luni ale anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.