Social 7 Iulie 2014 18:32
Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, Dafin Muresan, sustine ca numarul tinerilor care sufera de boli neurologice a crescut alarmant in ultimele doua decenii, din cauza ca acestia duc o viata stresanta, nu au viata personala, mananca pe fuga, nu fac miscare si, mai ales, nu citesc.

"In ultimii 20 de ani numarul cazurilor de scleroza multipla, neuropatiile periferice, boala Parkinson este in crestere si la populatia tanara. Daca scleroza multipla este considerata cea mai invalidanta boala neurologica a adultului tanar, pentru celelalte afectiuni, prezenta la varste mai tinere este un semnal de alarma pentru specialisti. Si accidentul cerebral vascular este o afectiune intalnita tot mai des la tinerii sub 30 de ani. In prezent peste 31% din numarul total de pacienti cu accident vascular cerebral ischemic au varste cuprinse intre 20 si 64 de ani. Sunt aproximativ 20.000 de noi cazuri anual, in crestere de la 25 la suta fata de 1990", a spus Dafin Muresan, la cea de-a IX-a editie a Scolii Internationale de Neurologie, organizata la Eforie Nord, transmite MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cauzele cresterii incidentei acestor maladii neurologice in randul tinerilor sunt: viata stresanta, timpul redus alocat vietii personale, tendinta de a manca repede si mai ales alimente fast food, relatia laxa cu medicul de familie ce impiedica depistarea factorilor de risc cum ar fi tensiunea arteriala, colesterolul si glicemia crescute.

"De asemenea, tinerii uita sa faca miscare, si nu ma refer aici sa alerge dupa tramvai sau autobuz, si un alt mare pericol este lipsa activitatii cognitive, adica a cititului, care este opusul privitului la televizor", a mai spus Muresan.

In cazul unora din acest boli, exista si o importanta componenta genetica. Factorii de mediu, precum expunerea la diverse substante chimice (pesticide, insecticide, substante organoclorurate), dar si traumatismele cerebrale, pot favoriza aparitia acestor suferinte, a mai spus presedintele Societatii Romane de Neurologie.

Pe de alta parte, si evenimentele negative au repercusiuni asupra sistemului imunitar, diminuand capacitatea de aparare a organismului si favorizand aparitia bolilor.

"De exemplu, stresul poate duce la cresterea tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral. Sedentarismul, alimentatia dezechilibrata, bogata in carbohidrati si grasimi saturate sunt daunatoare si in cazul bolilor neurodegenerative. Dintr-o alta perspectiva, studii recente sugereaza faptul ca mersul pe jos in ritm alert, timp de 45 minute pe zi, cel putin trei zile pe saptamana se asociaza cu imbunatatirea semnificativa a performantelor intelectuale, capacitatii de concentrare si a starii de sanatate in general", a mai spus Dafin Muresan.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.