Social 18 Iunie 2014 18:41
Sapte bolnavi de cancer, care au dat in judecata Guvernul, Ministerul Sanatatii si CNAS, au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate in proportie de 100%, decizia fiind pusa de indata in executare.

Cele trei institutii ale statului - Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luata miercuri de Curtea de Apel Bucuresti, sa asigure reclamantilor medicamente pentru tratarea cancerului, fara ca acestia sa aduca vreo contributie financiara personala.

"Obliga paratii sa asigure reclamantilor urmatoarele medicamente, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100% (fara contributie personala): Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comerciala Yervoy) si Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Dragan Viorica, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comerciala Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comerciala Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arata in decizia Curtii de Apel.

Hotararea, chiar daca este executorie si se aplica de indata, nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema de Guvern, Ministerul Sanatatii si CNAS.

Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a dat in judecata statul roman, in trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacientilor la Sanatate, garantat prin Constitutie, prin faptul ca nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate.

APCR anunta, in 30 mai, ca a demarat trei procese impotriva statului roman, respectiv declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene sa solutioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate si gratuite in maxim 180 de zile, demararea unei actiuni in instanta pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa actualizeze lista medicamentelor compensate si demararea unei ordonante presedintiale prin care sapte pacienti care sufera de boli cronice, membri ai APCR, solicita autoritatilor sa le puna la dispozitie tratamentul inovator prescris de medic care este esential pentru supravietuirea lor si care nu are alternativa pe lista deja existenta a medicamentelor gratuite si compensate.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

"Au trecut sase ani, peste 2.000 de zile de cand ne luptam cu bolile noastre si pierdem razboi dupa razboi pentru ca nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi sanse reale la viata. Sunt sase ani de cand discutam cu autoritatile, de cand tragem semnale de alarma si tot atatia ani de cand autoritatile au ales sa ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanta sa-si indrepte atentia catre noi si sa ne raspunda solicitarilor noastre de a avea acces la medicamente de ultima generatie", declara presedintele APCR, Cezar Irimia.

Presedintele APCR preciza ca Bulgaria si-a reactualizat lista de medicamente compensate de patru ori in doi ani, iar Romania nu a facut-o niciodata timp de sase ani.

"Pacientii care ar fi avut o sansa reala la viata au murit din aceasta cauza.Ne vedem amagiti si pacaliti. (...) Nu mai toleram niciun derapaj. Chiar daca Uniunea Europeana impune reguli in sistemul de sanatate, Romania le incalca", mai spunea Irimia.

Citeste si:
Meghan Markle, mesaj dur după ce dreptul femeilor la avort a fost...
Meghan Markle, mesaj dur după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.