Social 14 Mai 2014 16:53
Depresia reprezinta principala cauza de boli si de handicap in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

In plus, OMS noteaza ca trei cauze principale de deces ale adolescentilor pe plan mondial sunt "accidentele de transport, SIDA si sinuciderile".

In 2012, 1,3 milioane de adolescenti au murit pe plan mondial.

Aproximativ 330 de tineri au murit in fiecare zi din acel an din cauza unui accident de transport, informeaza MEDIAFAX.

Este pentru prima data cand OMS publica un raport complet dedicat problemelor de sanatate care ii afecteaza pe adolescenti.

Aceste probleme sunt asociate cu fumatul, consumul de droguri si de alcool, SIDA, sanatatea mintala, nutritie, sexualitate si violenta.

Din punct de vedere statistic, baietii sunt mai afectati decat fetele de accidentele de automobil, avand o rata de mortalitate de trei ori mai mare.

Depresia este pe plan global principala cauza de boala in aceasta clasa de varsta (10-19 ani), iar sinuciderea este a treia cauza de mortalitate.

Anumite studii arata ca toate persoanele care sufera de probleme mintale au inregistrat primele simptome inca de la varsta de 14 ani.

Potrivit OMS, daca adolescentii sunt tratati la timp, acest fapt ar putea preveni decesul si ar putea evita "suferinte care dureaza inteaga viata".

Decesul cauzat de o nastere este a doua cauza de mortalitate in randul tinerelor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, dupa sinucidere, afirma OMS, in ciuda scaderii considerabile a deceselor provocate de complicatiile aparute dupa nastere, constatata in Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Africa.

Potrivit cifrelor OMS, se inregistreaza 49 de nasteri, in medie, la 1.000 de fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Distantele intre cele doua extreme sunt foarte mari: de la 1 pana la 229 de nasteri la 1.000, in functie de tara.

OMS si-a fixat obiectivul de a permite accesul la metode contraceptive pentru toate fetele in varsta de 15-19 ani, cu scopul de a face sa scada rata nasterilor si pe cea a mortalitatii cauzate de nastere.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Cele mai multe nasteri au loc in tarile sarace si in cele cu venituri medii.

11% dintre toate nasterile la nivel mondial vizeaza adolescente aflate in acest interval de varsta (15-19 ani).

Totodata, OMS afirma ca diareea si infectiile pulmonare reprezinta a doua, respectiv a patra cauza de deces, in randul tinerilor cu varste intre 10 si 14 ani.

Raportul arata, de asemenea, ca mai putin de un adolescent din patru efectueaza suficiente exercitii fizice, cel putin o jumatate de ora pe zi, si ca, in anumite tari, un adolescent din trei este obez.

Potrivit expertilor OMS, adolescenta este un moment important pentru a fixa bazele unei stari bune de sanatate in viata adulta.

Multe dintre maladiile non-transmisibile sunt diagnosticate in aceasta perioada.

In alcatuirea acestui raport, OMS s-a bazat pe datele furnizate de 109 tari.

Citeste si:
Adolescenții de peste 16 ani ar putea călători peste hotare fără un...
Adolescenții de peste 16 ani...

Principalele maladii care ii afecteaza pe adolescenti sunt depresia, ranile suferite de accidentele de transport, anemia, SIDA, automutilarea, afectiunile de coloana, diareea, anxietatea, astmul si maladiile respiratorii.

Principalele cauze de deces in randul adolescentilor sunt: accidentele de transport, SIDA, sinuciderile, afectiunile pulmonare, violenta, diareea, inecul, meningita, epilepsia, afectiunile endocrine si bolile sangvine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.