Social 8 Mai 2014 12:12
Tribunalul Bucuresti ia, joi, o decizie in cazul cererii lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor. Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani de inchisoare sa se adauge un spor de un an, iar acesta sa execute cinci ani de inchisoare, dupa comasarea celor doua sentinte din dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian".

In timpul judecarii cererii de contopire a pedepselor, avocatii au depus la instanta CV-ul lui Adrian Nastase, pentru a demonstra faptul ca fostul premier nu are nevoie de un spor de pedeapsa pentru a fi reeducat, informeaza MEDIAFAX.

Aparatorii fostului premier au punctat faptul ca in dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian", condamnarile au fost orientate catre minimum de pedepasa pentru faptele de care Adrian Nastase a fost acuzat de procurori.

Avocatii lui Nastase au vorbit in fata instantei si despre profilul socio-moral al fostului premier, aratand ca el a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii", astfel ca scopul pedepsei a fost indeplinit.

Avocatii lui Nastase au introdus, in 23 ianuarie, la Tribunalul Bucuresti, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor in dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian", de doi ani si, respectiv, patru ani de inchisoare cu executare.

Retail jobs

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier ar putea sa execute mai putin de un an de inchisoare, dupa condamnarea la patru ani in dosarul "Zambaccian", el putand cere eliberarea conditionata dupa 16 luni, din care i-ar putea fi scazute cele opt luni de detentie din dosarul "Trofeul calitatii", aratau atunci avocatii acestuia.

Ar rezulta, astfel, patru ani de inchisoare, cu posibilitatea ca judecatorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor sa aplice, daca va considera necesar, un spor de pedeapsa.

Daca pedeapsa in urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa 16 luni. El are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani, preciza pentru MEDIAFAX unul din avocatii sai, Viorel Ros.

Citeste si:
Tribunalul București a respins cererea DNA de redeschidere a unei...
Tribunalul București a...

Tinand cont ca a executat deja opt luni de inchisoare din pedeapsa de doi ani in dosarul "Trofeul calitatii", Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa opt luni.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul importurilor din China ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Citeste si:
Condamnată la 6 weekend-uri în casă după ce a urcat fără permis la...
O tânără din Suceava a fost...

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost achitat definitiv, in septembrie 2012, de Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.