Social 8 Mai 2014 10:24
Omul de afaceri Nelu Iordache, aflat in detentie de circa un an si cinci luni, va fi judecat in stare de arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel.

Iordache se afla in arest din 2 decembrie 2012.

In 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis in judecata in dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Iordache pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinta a creditului societatii, in forma continuata (trei acte materiale), delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (136 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (20 acte materiale de instigare si sapte de autorat), fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat si 15 acte materiale de instigare), doua infractiuni de spalare de bani, in forma continuata, doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, dintre care una in forma continuata.

Procurorii sustin, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nelu Ioardache a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA de firma administrata de acesta pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a incheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au aratat, in documentul citat, ca suma de 31.519.960 de lei incasata de la CNADNR SA "a fost utilizata, in realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar".

Citeste si:
Actele de identitate ar putea fi eliberate la orice serviciu de...
Actele de identitate ar putea...

Astfel, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii in valoare de 9.724.780 de lei ale societatilor in care acesta era direct interesat, "intre care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada".

Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariati ai SC Romstrade SRL sa falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel incat sa reiasa ca platile erau aferente lucrarilor la autostrada Nadlac - Arad, au precizat procurorii.

Totodata, procurorii sustin ca Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primului tronson de autostrada suma de 9.861.000 de lei "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive in numele SC Romstrade SRL".

Citeste si:
Afaceristul Nelu Iordache, zis „Regele Asfaltului”, a fost...
Afaceristul Nelu Iordache,...

"Pentru a crea o aparenta de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache Nelu a semnat personal 7 dintre aceste contracte, iar in ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative", au mai notat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Banii destinati construirii primului tronson din autostrada Nadlac - Arad au mai fost folositi de Nelu Iordache pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante totalizand 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit, precum si "cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni , precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie a unui complex in comuna Adunatii Copaceni", potrivit procurorilor.

Citeste si:
Elena Udrea susține că nu poate sta în arest pentru că suferă de...
Elena Udrea susține că nu...

"Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii. Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor, si anume avansul incasat de la CNDNR SA si pentru a-i folosi in interes propriu si al societatilor in care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza de facturi ce atestau operatiuni fictive, prin anumite firme", potrivit rechizitoriului procurorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.