Social 7 Mai 2014 11:48
Ziua Europei, sarbatorita pe 9 mai, va fi marcata in Bucuresti printr-o serie de evenimente, precum momente artistice de muzica si dans, conferinte, festivaluri de film, dar si prin modificarea temporara a numelor statiilor de metrou, se arata pe site-ul europa.eu.

Astfel, Primaria sectorului 6, in parteneriat cu Orchestra Simfonica Bucuresti, va organiza vineri, la AFI Palace Cotroceni, un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va incepe cu un flashmob pe acordurile "Odei Bucuriei" si va fi urmat de 45 de minute in care vor fi intepretate cele mai cunoscute piese de muzica simfonica europeana.

Tot vineri, in intervalul 16.00 - 19.00, 28 de statii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Calatorii vor fi intampinati in statiile de metrou cu momente artistice de muzica si dans, vor putea viziona expozitii si vor avea ocazia sa participe la degustari de vinuri si alte specialitati. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucuresti. Evenimentul este organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Metrorex, ambasadele si institutele culturale ale tarilor membre UE, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, in perioada 9 - 15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt asteptati sa vizioneze proiectiile din cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio si Elvira Popescu. Vineri, la gala de deschidere a festivalului, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul "Miss Violence", in regia lui Alexandros Avranas. Festivalul este organizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor din Romania si ambasadele si institutele culturale ale statelor membre UE, precum si ale tarilor candidate.

Totodata, vineri, incepand cu ora 12.00, in sala de festivitati a Institutului Cultural Roman din Bucuresti si la Galeria "Euro Foto Art" din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului International dedicat Zilei Europei. Cu aceasta ocazie, la sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti va avea loc lansarea oficiala a editiei a treia a Festivalului European de Fotografie, organizat de Asociatia "Euro Foto Art" in parteneriat cu ICR si cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si al Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, sub patronajul Ministerului Culturii.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Si Sibiul va sarbatori Ziua Europei. Astfel, vineri, Piata Mare din Sibiu va fi gazda unei expozitii de arta si a unor concerte sustinute de elevi ai liceului de arta din oras. De asemenea, tot in Piata Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene si bannere dedicate Zilei Europei.

Sambata, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va participa, prin intermediul Spatiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu traditie organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala tema de discutie pentru vizitatorii standului Spatiului Public European. ONGFest se va desfasura in perioada 9 - 11 mai in parcul Herastrau din Bucuresti si va reuni in jur de 180 de expozanti din mediul nonguvernamental.

Totodata, duminica, la initiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul centrului InfoEuropa, parcul Cismigiu din Bucuresti va gazdui reprezentanti ai statelor membre UE, care vor oferi informatii trecatorilor de la standurile special amenajate in centrul parcului. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spatiului Public European si vor pune accent pe viitoarele alegeri europarlamentare in informatiile oferite.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Pe 16 mai, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activitati organizate de unitatile de invatamant cu prilejul Zilei Limbii Materne. La eveniment vor fi invitate echipele unitatilor de invatamant selectate si vor fi rostite discursuri ale initiatorilor proiectului, partenerilor si invitatilor.

De asemenea, tot pe 16 mai, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va sprijini conferinta organizata de Comitetul Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana pe tema provocarilor cu care se confrunta familiile europene in contextul crizei economice actuale. Cu acest prilej, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, va sustine discursul introductiv al evenimentului, la care sunt asteptati sa participe si reprezentanti ai directiilor generale pentru afaceri sociale si politica regionala din cadrul Comisiei Europene.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In plus, pe tot parcursul lunii mai, centrele Europe Direct din Bucuresti si din tara vor organiza o serie de evenimente, majoritatea fiind dedicate Zilei Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.