Social 2 Aprilie 2014 17:53
Un numar de 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit anul trecut subventii de aproape 5 mil. euro, vor trebui sa demonstreze, pentru a mai primi bani, ca sunt "fermieri activi" si ca lucreaza terenul.

Anul trecut, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri unice de plata pe suprafata 2.315 institutii de cult, din care 217 manastiri, 2.071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.853 hectare.

Pentru aceasta suprafata, APIA a autorizat plati totale in valoare de aproape 4,9 milioane de euro, din care numai plata unica pe suprafata SAPS insumeaza 2,9 milioane de euro.

"Pe aceasta cale dorim sa atragem atentia acestei categorii de fermieri ca, incepand cu anul 2015, este necesar sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", a declarat agentiei MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra", care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.