Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv, vineri, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, condamnat in 2006 in legatura cu prabusirea FNI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut astfel decizia data in 2 octombrie 2012 de Tribunalul Bucuresti si confirmata de Curtea de Apel Bucuresti in iunie 2013.

Totodata, au fost mentinute sentintele si in cazul celorlalti doi inculpati din dosar - Ovidiu Turcan, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, si Alexandru Stoian, condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Decizia instantei supreme in acest caz este definitiva, transmite MEDIAFAX.

Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, dupa ce a executat un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Intr-un alt dosar, in 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata pe Vintu, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol, in dosarul delapidarii Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidarii Petromservice este judecat la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii DIICOT in cerceteaza pe Sorin Ovidiu Vintu, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala si altor sapte persoane, pentru spalare de bani si delapidarea patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Vintu este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme i-au trimis in judecata, in 12 octombrie 2010, pe Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa si pe Alexandru Stoian pentru complicitate la aceasta infractiune.

Popa a fost condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare, pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas, in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii, in 2000, in urma careia mai mult de 100.000 de romani si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca circa o suta de milioane de euro compensatii.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

La scurt timp de la prabusirea, in mai 2000, a Fondului National de Investitii, Popa a plecat din tara. Aproape doi ani mai tarziu, autoritatile romane au emis pe numele lui un mandat international de arestare.

Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu ar fi transmis, din totalul sumei anuale de 200.000 euro "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 de euro.

"Suma ii era necesara condamnatului pentru a se ascunde, in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie", potrivit procurorilor.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

In acest scop, Sorin Ovidiu Vintu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus in executare de Octavian Turcan, aratau procurorii.

De asemenea, procurorii au mai stabilit ca, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare.

Dupa arestarea lui Nicolae Popa, in 2 decembrie 2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vintu si Alexandru Stoian "au desfasurat actiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania", au mai aratat procurorii. Acestia au precizat ca sprijinul s-a concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, "pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia".

Citeste si:
Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu...
Nelu Iordache a fost...

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie 2011, dupa mai bine de zece ani de la prabusirea Fondului Natonal de Investitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.