Statele UE trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a pune in aplicare normele Uniunii Europene privind combaterea discriminarii, potrivit unui raport CE publicat vineri, in care Romania este mentionata la capitolul discriminare sexuala ca urmare a cazului ACCEPT-Becali.

Raportul Comisiei Europene constata faptul ca normele comunitare menite sa combata discriminarea pe motive de origine rasiala sau etnica, religie, handicap, varsta sau orientare sexuala au fost transpuse de toate statele membre in legislatia lor nationala dar, in prezent, "sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le pune in aplicare".

Documentul analizeaza modul in care statele membre respecta prevederile Directivei privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si Directiva privind egalitatea de tratament intre rase, ambele adoptate in 2000. "Este o veste buna ca aceste directive ale UE fac parte acum din dreptul intern al tuturor celor 28 de tari din UE. Cu toate acestea, raportul de astazi scoate in evidenta faptul ca autoritatile nationale mai trebuie sa asigure si protectia efectiva a victimelor discriminarii la fata locului", se arata in comunicatul CE, potrivit MEDIAFAX.

Printre principalele provocari constatate de autorii raportului se numara "insuficienta sensibilizare a opiniei publice asupra drepturilor si faptul ca nu toate cazurile de discriminare sunt raportate". Pentru a sprijini acest proces, Comisia pune la dispozitie fonduri pentru sensibilizarea opiniei publice si pregatirea practicienilor in domeniul dreptului pe tema legislatiei privind egalitatea. In plus, Comisia Europeana a publicat orientari pentru victimele discriminarii.

Raportul ofera si o sinteza detaliata a jurisprudentei aparute de la adoptarea directivelor si aduce clarificari mai ales cu privire la discriminarea pe motive de varsta, care a dat nastere unui numar considerabil de hotarari.

La capitolul discriminare sexuala este mentionata si Romania, ca urmare a cazului ACCEPT-Becali, aflat si in atentia Curtii de Justitie a UE, in 2013.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a analizat cazul generat de declaratia facuta de George Becali in 2010, potrivit careia patronul clubului Steaua nu ar lua un homosexual in echipa. Cazul a ajuns la instanta europeana dupa ce Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat actiunea Asociatiei ACCEPT in cazul declaratiilor lui Gigi Becali, a adresat Curtii de Justitie de la Luxemburg mai multe intrebari.

La 25 aprilie, CJUE a decis ca FC Steaua poate fi obligat sa probeze ca nu urmeaza o politica de recrutare discriminatorie, pe criteriul orientarii sexuale, dupa ce finantatorul clubului, Gigi Becali, a declarat ca nu ar lua un homosexual in echipa.

Totodata, Curtea a aratat ca Directiva privind egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca este aplicabila in situatii precum cea aflata la originea litigiului, care privesc declaratii referitoare la conditiile de acces la incadrare in munca, inclusiv conditiile de recrutare.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Romania este mentionata, de asemenea, si la capitolul discriminare rasiala si etnica, pentru discriminare indirecta.

Astfel, o masura aparent neutra luata de primarul Sorin Oprescu privind comertul stradal a reprezentat, de fapt, o discriminare indirecta, afectand reprezentantii unei anumite etnii. Noile reguli referitoare la comertul stradal din Bucuresti au avut un efect negativ asupra vanzatoarelor, in special de etnie roma, intrucat au fost eliminate de pe piata nu doar cele care nu indeplineau conditiile legale, ci si cele care aveau toate actele in regula. De altfel, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 2011, ca trebuia evaluat fiecare caz in parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.