Inspectoratul Scolar Bucuresti s-a autosesizat si va face de luni verificari in cazul unei invatatoare de la Scoala 10, care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii, a declarat purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.

Ancheta a inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe Youtube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si o invatatoare de la Scoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sarbatori, spunand: "Este in politica balcanica, romaneasca, de sarbatori sa se ofere".

Parintii ii reproseaza invatatoarei ca le cere prea multi bani pentru cadourile de sarbatori, aceasta spunand ca trebuie sa fie oferite cadouri atat secretarei scolii si bibliotecarei, cat si paznicilor si femeilor de serviciu. Intrebata de un parinte de ce trebuie sa primeasca toti cadouri, invatatoarea le raspunde: "Pentru ca sunt in comunitate, doamna!".

Inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, impreuna cu comisia care cerceteaza cazul de la Soala 10 "Maria Rosetti", vor analiza luni, 30 decembrie, situatia relatata in presa, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.

"Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a autosesizat in acest caz, dar intrucat doamna invatatoare care apare in filmul prezentat de televiziuni nu este in Bucuresti, luni vor avea loc discutii cu ceilalti reprezentanti ai scolii si cu parintii", a precizat Marian Banu.

Comisa de cercetare constituita in regim de urgenta la ISMB va analiza datele pe care le are pana in 30 decembrie, dupa care, din 6 ianuarie cand invatatoarea va reveni in Capitala, va fi continuata investigatia, a mai spus Banu.

Inspectoratul Scolar al Capitalei solicita parintilor sa semnaleze orice situatie in care le sunt ceruti bani pentru cadouri sau protocol.

Potrivit discutiei surprinse in inregistrarea video, invatatoarea le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!".

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

"Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?", le reproseaza invatatoarea parintilor.

Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: "Bun, foarte bine, asta va reprezinta!".

Invatatoarea spune apoi ca de 50 de lei pot fi cumparate sticle cu bautura pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Mos duceti spre cele sapte sticle de bautura pentru bodyguarzi. Sapte ori sapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, sapte lei pentru bodyguard nu e nicio problema. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca sa ii dai secretarei scolii, bibliotecarei si informaticii ...".

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Inrebata de un parinte de ce trebuie sa dea bani pentru bibliotecara si pentru informatica, invatatoarea ii raspunde: "Pentru ca este in comunitate, doamna".

Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere".

Invatatoarea le spune apoi ca "urmatoarea miscare este de Paste" si le recomanda sa se gandeasca pana atunci daca doresc sa se alinieze "unui sistem romanesc, balcanic, de stat".

Aceasta mai spus ca "nici cand avea clasa de tigani nu avea asa cadouri".

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei, prezentat in 21 mai, suma totala pe care o cheltuie familiile cu scoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decat isi pot permite familiile cele mai sarace din Romania. In aceste conditii, majoritatea lucrurilor necesare elevilor ar fi imposibil de cumparat daca nu ar fi gratuite manuale, anumite rechizite si transportortul.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

Acestor costuri li se adauga asa-numitele "plati ascunse" ale sistemului de invatamant preuniversitar, printre care banii dati pe culegeri si caiete speciale, software educational, uniforma si echipamentul pentru sport, fondul scolii, fondul clasei, contributia la paza unitatii de invatamant, meditatii, alimentele consumate pe durata programului de scoala, diverse evenimente scolare si alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adica in jur de 370 de euro.

In aceste conditii, multe familii sarace prefera sa-si tina copiii acasa sau sa-i retraga de la cursuri cand nu mai pot suporta costurile, releva aceeasi cercetare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.