Social12 Decembrie 2013

Lectura de 4 minute

Peste jumatate dintre romani nu ar vota o femeie presedinte, iar 60 la suta nu ar accepta ca o persoana cu o alta orientare sexxuala sa le fie ruda, potrivit unui studiu privind atitudinea populatiei Romaniei fata de discriminare.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a lansat, marti, de Ziua Mondiala a Drepturilor Omului, studiul "Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de fenomenul de discriminare in 2013".

Cercetarea arata ca cei mai multi romani nu ar vota persoane de etnie sau religie diferita, cu dizabilitati sau o orientare sexuala diferita pentru functii importante in administratia locala, centrala sau europeana.

Totodata, 54% nu ar vota o femeie, iar 59% nu ar vota un barbat sub 35 de ani pentru functia de presedinte al Romaniei.

Numai 10% dintre respondenti ar vota o persoana cu o alta orientare sexuala, 14% ar vota un candidat rom, iar 15%, unul de etnie maghiara.

Citeste si:
Modelul electric Kia e-Niro este disponibil pentru comanda si in...
Modelul electric Kia e-Niro...

Pe de alta parte, 60% dintre romani nu ar accepta sa le fie ruda o persoana cu alta orientare sexuala, 58% nu ar accepta un rom, 54% - o persoana de culoare, 52% - un maghiar sau un imigrant, 50% - o persoana infectata cu HIV/SIDA, tot 50% - un evreu, 46% - un german, 44% - o persoana cu dizabilitati, 42% - o persoana de alta religie sau cu o boala cronica, 36% - o persoana fara venituri.

Politicienii sunt cel mai des indicati drept persoane care discrimineaza, de catre 76% dintre respondenti, in timp ce oamenii obisnuiti discrimineaza in opinia a 68% dintre participantii la studiu, companiile pentru 61%, iar institutiile statului pentru 60% dintre respondenti.

Numai doi din 10 respondenti s-au simtit vreodata discriminati, cel mai adesea pe baza varstei (30%), statutului social (28%), venitului (26%), a faptului ca provin din mediul rural (18% si a etniei (18%).

Cele mai discriminate categorii, in opinia respondentilor, sunt romii, persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele cu dizabilitati, dependentii de droguri, minoritatile sexuale si copiii institutionalizati. Cei mai multi respondenti spun ca romii sunt discriminati la scoala, la serviciu si in spitale.

Citeste si:
Klaus Iohannis va anunta numele noului premier
Klaus Iohannis va anunta...

Sapte din 10 respondenti considera ca este mai greu pentru romi, ca si pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA sa-si gaseasca o slujba. De asemenea, peste jumatate dintre participantii la studiu au raspuns ca le este mai greu sa se angajeze si locuitorilor din mediu rural (57%) si imigrantilor (52%).

Cei mai multi respondenti considera ca femeile nu sunt in general in dezavantaj fata de barbati. Insa 37% dintre romani cred ca un barbat este avantajat in obtinerea unui loc de munca si a unui anumit venit, 35% cred ca acest lucru se intampla la incheierea afacerilor, 29% considera ca femeile sunt dezavantajate in ceea ce priveste promovarea la locul de munca, iar 24% cred ca acest lucru se intampla la repartizarea treburilor casnice.

Minoritatile nationale reprezinta o amenintare pentru Romania in mare si foarte mare masura, spun 21 la suta dintre cei intervievati, 31% considera ca acestea reprezinta mai degraba o problema, nu o amenintare, iar 29 % considera ca nu reprezinta nici o problema, nici un avantaj.

Pe de alta parte, 39% dintre respondenti cred ca minoritatile au o contributie pozitiva in anumite regiuni si pentru anumite ocupatii, iar 31% le vad ca pe o resursa valoroasa pentru Romania.

Citeste si:
Studiu despre riscurile de a conduce pe timp de iarna
Studiu despre riscurile de a...

Romii sunt descrisi de respondenti drept hoti, infractori (20%), lenesi, dezinteresati si indiferenti (11%), needucati si necivilizati (8%), in timp ce etnicii maghiari sunt descrisi ca fiind rai, ostili si invidiosi (10%), rasisti, sovini si nationalisti (6%), dar si harnici (5%).

Principalele solutii pentru integrarea populatiei rome in societatea romaneasca ar fi educarea si accesul acesteia pe piata muncii, in opinia participantilor la studiu.

Totodata, dintre participantii la studiu, 68% au auzit de Holocaust, cei mai multi definindu-l drept "exterminarea evreilor de catre germani", si 51% cred ca acest fenomen a avut loc si in Romania.

Cei mai multi dintre cei intervievati - 88% - au spus ca auzit de fenomenul discriminarii, in timp ce 67% dintre respondenti cred ca acest fenomen este foarte frecvent in Romania.

Aproape jumatate dintre romani cred ca discriminarea nu este sanctionata legal, 28% cred ca este sanctionata prin amenzi, iar 5% - prin inchisoare. Mai putin de o treime dintre respondenti spun ca stiu cum sa actioneze din punct de vedere legal in cazul in care sunt discriminati, desi raspunsurile lor sunt destul de vagi.

Mai mult de jumatate dintre respondenti au auzit de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar numai unul din 10 a auzit si de un caz in care acesta institutie a intervenit.

Pentru prevenirea discriminarii, romanii cred ca ar trebui create programe educationale (85%), formati functionarii publici (74%), dar si aplicate amenzi mai stricte (70%).

In cadrul studiului, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) in perioada 25 octombrie - 16 noiembrie 2013, au fost intervievate, fata in fata, la domiciliu, 1.415 persoane cu varste de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 2,65 la suta.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.