ANI cere Senatului sa respecte decizia definitiva a instantei supreme, care a stabilit ca senatorul Daniel Mora a fost in incompatibilitate, aratand ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti poate atrage noi critici ale Comisiei Europene, in perspectiva raportului MCV de anul viitor.

"Agentia Nationala de Integritate solicita Senatului Romaniei aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a ramanerii definitive si irevocabile a sentintei nr. 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia", arata joi ANI, intr-un comunicat de presa, transmite MEDIAFAX.

ANI a aratat ca nepunerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile este de natura a atrage noi critici ale Comisiei Europene, in perspectiva raportului MCV de anul viitor, precizarea fiind facuta in contextul in care Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a luat, miercuri, o decizie prin care a stabilit ca nu este de competenta Senatului sa se pronunte in acest caz.

Totodata, ANI a precizat ca Raportul Comisiei Europene din luna ianuarie 2013 a consemnat faptul ca "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor".

"Mentionam faptul ca prin functie eligibila se intelege orice functie aleasa. Legiuitorul nu face distinctie intre functiile eligibile din cadrul autoritatilor publice locale si cele centrale, singura sanctiune aplicabila, conform prevederilor legale, fiind cea de revocare din functie", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, ANI a precizat ca, in spete similare, Camera Deputaților a aplicat in luna septembrie 2012 si, respectiv, in iunie 2013, sanctiunea disciplinara de revocare din functie a deputatilor Sergiu Andon si Aurel Nechita, ca urmare a starii de incompatibilitate intervenite in mandatul 2004 - 2008.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

"Prin decizia de ieri a Comisiei Juridice, de numiri, disciplina, imunitați si validari din cadrul Senatului Romaniei, se repeta situatia din precedentul caz generat de tergiversarea revocarii din functie a fostului senator Mircea Diaconu, pentru care Inalta Curte de Casatie si Justiție a emis decizie definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate", a mai arata Agentia Nationala de Integritate.

In ce priveste cazul Mircea Diaconu, ANI a precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale au opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca prin "votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti" si a constatat "existenta unui conflict juridic de natura constituționala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constituționale si legale cu care a fost investita".

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Agentia Nationala de Integritate a mentionat, in finalul comunicatului, ca va utiliza toate instrumentele legale si institutionale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instantelor judecatoresti.

Membrii Comisiei Juridice din Senat au decis, miercuri, in unanimitate, ca solicitarea ANI adresata Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competenta acestei Camere.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive si irevocabile 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul sau la data de 20 aprilie 2011.

Agentia a constatat ca Mora, fost consilier judetean de Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie a unor lucrari in valoare totala de 15.689.344 lei cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ teritoriale de pe raza Judetului Mures.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.