ANI a constatat ca senatorul Sorin Rosca Stanescu a fost in incompatibilitate pana in martie, intrucat a fost si administratorul unei firme, institutia sesizand totodata Parchetul pentru ca acesta nu a trecut in declaratia de avere depozitele copiilor sai minori, la banci din Romania si Elvetia.

Agentia Nationala de Integritate arata, marti, intr-un comunicat de presa, ca Sorin Rosca Stanescu s-a aflat in stare de incompatibilitate de la preluarea mandatului in Parlament, in 19 decembrie 2012, pana in 16 aprilie 2013, intrucat a detinut, simultan, calitatea de senator si functia de administrator in cadrul SC Aero Marina Club SRL.

Potrivit MEDIAFAX, Sorin Rosca Stanescu nu ar fi respectat dispozitiile articolului 82, alineatul 1, litera a) din Legea 161/2003, potrivit carora calitatea de senator este incompatibila cu functia de administrator la societati comerciale.

ANI il acuza pe Sorin Rosca Stanescu si de fals in declaratii, intrucat nu a mentionat in declaratiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 si 4 martie 2013 valoarea activelor financiare (depozite) detinute de copiii minori ai acestuia la banci din Romania si Elvetia.

"Valoarea totala a activelor financiare (depozitelor) nementionate de Sorin Rosca Stanescu in declaratiile de avere si care se regasesc la bancile aflate pe teritoriul Romaniei este de 63.638 de euro, iar valoarea conturilor deschise la o institutie bancara din Elvetia este de 177.035 CHF (aprox. 143.000 euro)", a precizat ANI in comunicatul citat.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa faca verificari in cazul lui Sorin Rosca Stanescu privind posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii.

De asemenea, ANI a sesizat si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, "avand in vedere existenta indiciilor temeinice privind posibila incalcare de catre Sorin Rosca Stanescu a Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sancționarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism".

Citeste si:
Alți doi parlamentari au demisionat din grupul PNL, după Ludovic...
Alți doi parlamentari au...

ANI a precizat sa Sorin Rosca Stanescu a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, acesta depunand la dosarul de evaluare un punct de vedere scris.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Citeste si:
Firea, despre Nicușor Dan: „E într-o incompatibilitate crasă”
Firea, despre Nicușor Dan: „E...

Sorin Rosca Stanescu a notat in declaratiile de avere din 19 decembrie 2012 si 4 martie 2013 ca detine, impreuna cu sotia, din 2008, 10.010 metri patrati de padure in judetul Ilfov, dar si 13.458 de metri patrati teren intravilan in acelasi judet, cumparat in 2010. Senatorul are si o casa de vacanta, respectiv patru corpuri de cladire, cu o suprafata de 1.074 metri patrati, in comuna Gruiu.

Acesta mai are o salupa Malibu fabricata in 2007, un autoturism BMW Z4 din 2005 si un skijet Seadoo Bombardier fabricat in 1996. El a mai declarat bijuterii de 30.000 de euro, obiecte de arta de 220.000 de euro si 20 de ceasuri cu o valoare de 30.000 de euro.

Rosca Stanescu a acordat imprumuturi de 841.606 de lei si 827.996 de euro catre trei societati: Virtual Big Bang SRL, Captain Port Service Product SRL si Spada Digital Media SRL.

Pe de alta parte, Sorin Rosca Stanescu a mai notat in documentele citate ca are un credit de 3.019.653 de euro la BRD, contractat in 2008 si scandent in 2012, dar si alte doua credite la Raiffeisen Bank de 1.407.527 de franci elvetieni.

Citeste si:
Basescu infirma ca ar fi avut o intalnire secreta cu Iohannis
Traian Basescu infirma ca ar...

Chiar daca nu declara conturi bancare mai mari de 5.000 de euro, Rosca Stanescu sustine la sectiune veniturilor realizate in 2011 ca cei doi copii au beneficiat de dobanzi pentru mai multe depozite.

El sustine ca a obtinut o dobanda de 14.328 de franci elvetieni dintr-un depozit la Clariden Leu, dar si alti 7.164 franci elvetieni de la aceeasi banca in contul altui depozit. El a mai obtinut in doua cazuri dobanzi de cate 1.075 de euro pe 12 luni pentru doua depozite la Raiffeisen Bank.
In ceea ce priveste veniturile, Rosca Stanescu spune ca a obtinut 179.645 de lei pentru un teren vandut in comuna Gruiu, dar si 33.167 de lei ca director general la SC Virtual Big Bang SRL, in timp ce sotia sa a beneficiat de un salariu de 36.299 de lei.

Totodata, Sorin Rosca Stanescu arata in declaratiile de interese din decembrie 2012 si martie 2013 ca detine, impreuna cu sotia, peste 90% din Aero Marina Club SRL, in valoare de 8.329.180 de lei, dar si ca este este asociat la SC Ans News SRL, Captain Port Service Product SRL, Timac International SRL, Spada Digital Media SRL si Apogeu Info SRL.

Citeste si:
Traficant de droguri, arestat. Ce scrisese pe adeverința pe proprie...
Traficant de droguri, prins...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.