Peste jumatate dintre romanii fumatori sustin ca si-au propus sa renunte la acest obicei anul viitor, iar 42 la suta din ei declara ca ar fi mandri si tot atatia ca s-ar simti mai sanatosi daca ar reusi.

Comisia Europeana a publicat, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, care se sarbatoreste pe 31 mai, rezultatele unui studiu paneuropean care dezvaluie obiceiurile si perceptiile cetatenilor UE despre fumat.

Cea mai mare parte a fumatorilor care au participat la sondaj au declarat ca fumeaza saptamanal intre 70 si 140 de tigari (10 - 20 de tigari pe zi). Acelasi consum se inregistreaza si la aproape o treime - 32,4 la suta - dintre romanii care fumeaza in mod constant.

Peste jumatate (56,3 la suta) dintre romanii care fumeaza au declarat ca si-au propus sa renunte la acest obicei in anul urmator.

Totodata, 80 la suta dintre romanii fumatori considera vointa elementul principal care i-ar ajuta sa renunte la fumat, in timp ce 43 la suta au spus ca motivarea poate avea o contributie decisiva in acest proces, scrie MEDIAFAX.

Intrebati cum s-ar simti daca ar reusi sa nu mai fumeze, 42 la suta dintre romani au declarat ca ar fi mandri. Tot 42 la suta dintre respondenti considera ca s-ar simti mai sanatosi si ar fi mai atenti la starea lor de sanatate.

Peste jumatate dintre fumatorii romani sunt de parere ca fumatul influenteaza negativ desfasurarea anumitor activitati. Peste 20 la suta dintre respondenti considera ca fumatul afecteaza performantele sportive, iar jumatate evita calatoriile cu avionul din cauza acestui obicei.

Cu toate acestea, cifrele arata ca doar 12 la suta dintre fumatorii romani au incercat sa scape de acest viciu.

Din studiul citat rezulta ca aproximativ 28 la suta dintre fumatorii romani intampina dificultati in a rezista impulsului de a fuma atunci cand savureaza ceai sau cafea, 27 la suta considera dificila socializarea cu alti fumatori daca vor sa renunte, in timp ce 22 la suta sunt cel mai mult tentati de "tigara de dimineata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.