Procurorul DNA a cerut, marti, Completului de cinci judecatori de la instanta suprema condamnarea la inchisoare cu executare a lui George Becali, Victor Babiuc, Dumitru Cioflina si Ioana Babiuc, in dosarul schimburilor de terenuri dintre Becali si Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit MEDIAFAX, completul de cinci judecatori de la instanta suprema a reluat, marti, judecarea recursul facut de procurorii anticoruptie in dosarul in care George Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, Ioana Babiuc si Dumitru Cioflina au fost achitati pentru presupuse fapte de coruptie in legatura cu schimbul de terenuri.

Procurorul anticoruptie prezent la proces a aratat ca cei trei judecatori din completul de fond care a dispus achitarea nu au tinut cont de o parte din probele acuzarii si au pus un mai mare accent pe probele aduse de inculpati. Acesta a cerut condamnarea celor patru la inchisoare cu executare.

Totodata, procurorul DNA a aratat, la cererea instantei, ca pana la acest moment niciuna din faptele pentru care sunt acuzati cei patru nu este in conditia prescriptiei raspunderii penale. In cazul lui Victor Babiuc, prescriptia penala pentru faptele de care este acuzat se produce in iulie 2013, in cazul lui Cioflina, in octombrie 2013, la Becali in 2014, iar in cazul Ioanei Babiuc in iunie 2013.

Procurorul a mai cerut in cazul generalului Dumitru Cioflina, care este cadru militar activ, pe langa condamnarea la inchisoare cu executare, degradarea militara.

Pe latura civila, procurorul a cerut ca instanta sa-i oblige pe George Becali in solidar cu Dumitru Cioflina sa plateasca 423.380 de dolari, suma actualizata la zi, reprezentand diferenta pretului terenului ce a facut obiectul schimbului cu Ministerul Apararii, iar pe Becali in solidar cu Babiuc sa dea 448.378 de dolari, diferenta de pret de la cel de-al doilea teren schimbat cu MApN.

Discutiile in dosar continua, avocatii celor patru prezentand pledoariile finale.

George Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, si Dumitru Cioflina au fost achitati, in 24 mai 2012, de instanta suprema in dosarul schimbului de terenuri dintre Becali si Ministerul Apararii Nationale.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Astfel, George Becali a fost achitat pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, Victor Babiuc si fiica lui, Ioana, pentru luare de mita si, respectiv, complicitate la luare de mita, iar Dumitru Cioflina pentru abuz in serviciu. Decizia a fost atacata cu recurs la completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Magistratii instantei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv ca lipseste unul dintre elementele infractiunii.

Probele procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie nu dovedesc acuzatiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc si lui Dumitru Cioflina in legatura cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri si MApN, aratau judecatorii instantei supreme in motivarea deciziei de achitare a acestora.

Citeste si:
DOC și Ada Dumitru s-au luat la bătaie. Cum i-a pedepsit...
DOC și Ada Dumitru s-au luat...

Lipsa probelor care sa conduca la stabilirea unei legaturi intre incheierea contractului de vanzare-cumparare si aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de catre Victor Babiuc a determinat Parchetul sa incerce sa dea o conotatie penala unor imprejurari care fie sunt pe deplin explicabile si lipsite de orice relevanta, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar in cursul urmaririi penale, notau judecatorii in documentul citat.

Potrivit procurorilor, in perioada 1996-1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Citeste si:
Anunt de ultima ora! Steaua va avea o noua galerie
Anunt de ultima ora! Steaua...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.