Produsele chimice comune, care se gasesc in fiecare gospodarie, pot provoca boli precum cancer, astm sau infertilitate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

OMS a precizat intr-un raport ca mai multe substante prezente in jucarii, pardoselile din PVC sau chiar in cartile de credit pe care le folosim ar trebui interzise pentru protejarea viitoarelor generatii.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au descoperit legaturi intre expunerea la aceste chimicale si probleme grave de sanatate precum cancerul de tiroida si afectiuni ale sistemului nervos la copii (deficitul de atentie si hiperactivitatea), conform telegraph.co.uk.

Printre aceste substante se numara ftalatii care pot afecta sanatatea femeilor. Ftalatii pot cauza infertilitate, dar si boli ale copiilor, printre care si leucemia.

O alta substanta este Bisfenol A care se gaseste in ochelarii de soare, dar si in cutiile de conserve. Consumul regulat de alimente din cutii de conserve creste nivelul de Bisfenol A, o substanta organica foarte daunatoare pentru corpul uman. Bisfenolul A se regaseste si in unele ambalaje de bauturi racoritoare - sticle de plastic si "doze" metalice. Cercetarile arata ca acest compus trece din stratul de material plastic in alimentul din cutie si este absorbit rapid in organism.

Exista, de asemenea, o legatura directa intre pesticidele folosite in agricultura si cancerul de prostata, potrivit oamenilor de stiinta.

Cercetatorii trebuie insa sa aprofundeze acest studiu, pentru a intelege mai bine legatura dintre chimicalele care perturba sistemul endocrin (care se gasec in numeroase produse industriale) si anumite boli.

"Din ultimele cercetari reiese ca din cauza acestor substante, oamenii sufera tulburari endocrine. Cu totii avem responsabilitatea de a proteja generatiile viitoare", a declarat doctorul Maria Neira, director pentru sanatate in cadrul WHO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.