Iurie Darie a fost diagnosticat cu ciroză și se afla pe lista de transplant pentru un ficat nou. Însă, așa cum a notat Lucian Mîndruță, cu amărăciune și revolta față de nedreptățile sistemului medical.
„Era un mare regizor, șef la Bulandra… vă imaginați că știa tot Bucureștiul, da? Ei bine, Ducu nu s-a băgat în față. Nu s-a băgat în față la coada pentru viață. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coada la care stăteau atâția și atâția necunoscuți, necelebri, poate și netalentați…”
Cariera sa a fost presărată cu roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, inclusiv „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Brigada Diverse”, „Faust XX” și „Numai iubirea”. Interpretarea sa nuanțată și intensă l-a consacrat ca un actor de referință în cinematografia românească. Pe scena teatrului, Iurie Darie a cucerit publicul cu roluri diverse, de la comedie la dramă, având colaborări remarcabile cu nume mari precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Mircea Albulescu.
Viața personală a lui Iurie Darie a fost profund marcată de durere. Căsătorit cu actrița Consuela Roșu, cei doi au fost un cuplu emblematic al scenei românești. Moartea prematură a soției sale a fost o lovitură dureroasă pentru actor. După pierderea sa, Darie a găsit un nou partener în viața sa în persoana Ancăi Pandrea. Aceștia au fost împreună timp de 26 de ani, dar au rămas doar logodiți. Anca Pandrea, care fusese prietenă cu Consuela Roșu, a povestit despre începuturile relației lor:
„Eram prietena cu Consuela Darie, soția lui Iura. Mergeam împreună prin turnee, stătea cu ea în cameră. Când s-a întâmplat să nu mai fie Consuela, eu m-am dus la coșciugul ei și am spus: Consuela, o să am eu grijă de Iura.”
În afara scenei, Darie era cunoscut pentru umorul său fin, pasiunea pentru desen și dragostea de viață. Era un om generos și dedicat nu doar artei, ci și celor din jurul său. Totuși, ultimele sale zile au fost umbrite de probleme de sănătate.
Iurie Darie s-a stins din viață pe 9 noiembrie 2012, lăsând în urmă o moștenire artistică inestimabilă. A fost mai mult decât un actor; a fost un simbol al unei generații, un artist care a marcat istoria teatrului și filmului românesc. Moștenirea sa artistică continuă să inspire și să emoționeze publicul de toate vârstele, iar amintirea sa va rămâne veșnic vie în inimile celor care au fost atinși de talentul și dedicarea sa.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Practicile agricole sustenabile, economii de €50 mld anual. Ce putem face în RO
Sursa: green.start-up.ro
-
AI în HR: cum schimbă inteligența artificială procesul de recrutare și munca...
Sursa: start-up.ro
-
Clementinele: beneficii, calorii și diferența față de mandarine
Sursa: garbo.ro
-
Mihai Cepoi, CEO Jobful, despre Gen Z: Nu sunt de acord să judecăm generații,...
Sursa: wall-street.ro
-
Black Friday la BNR? „Vinerea neagră” ar putea fi în continuare doar pentru...
Sursa: futurebanking.ro
-
E normal ca femeia să se rușineze de bărbat când ajung în dormitor?
Sursa: kudika.ro