Florin Piersic se numără printre cei mai îndrăgiți actori din România. Acesta este o adevărată legendă a teatrului și a filmului românesc. Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul din Piaţa Timpului din Bucureşti și este declarat drept cetățean de onoare în orașul Oradea şi Iaşi.

Florin Piersic împlinește 87 de ani. Mesajul de felicitare a ministrului Culturii

Cu ocazia zilei de naștere a actorului Florin Piersic, ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, a venit cu un mesaj de felicitare. Ministrul a spus că Florin Piersic nu este doar actorul charismatic, iubit de public, ci o reală instituţie. Florin Piersic este îndrăgit de la mic la mare prin personalitatea sa remarcantă și prin rolurile sale jucate impecabil.

„Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol şi reper pentru cinematografia românească, este astăzi, la ceas aniversar, în gândurile noastre şi ale tuturor celor care îl preţuiesc şi îi sunt alături. Iubit si admirat de generaţia sa, a reuşit să devină un exemplu şi pentru cei mai tineri, având abilitatea de a se adapta şi reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Şaptecai, uriaşul artist este, totodată, o figură familiară şi plăcută celor mai mici dintre spectatori”, se arată în mesajul Ministerului Culturii.

Florin Piersic este recunoscut ca actor de film, radio şi televiziune, este admirat pentru roluri unice din diverse genuri precum dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric.

„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalităţii sale, o reală instituţie. Pentru tot ceea ce sunteţi şi aţi făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, linişte şi gânduri bune, Maestre!”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu.

Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul din Piaţa Timpului din Bucureşti

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC). Actorul și-a făcut debutul pe scena Teatrului Naţional din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” şi cu Alexei din „Tragedia optimistă”.

Citeste si:
Gabriela Firea vrea sa ii acorde lui Mugur Isarescu titlul de...
Gabriela Firea vrea sa ii...

Pe parcursul anilor, Florin Piersic a dat viață mai multor personaje dintre cele mai îndrăgite ecranizări precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Şoimăreştilor”, „De-aş fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Fraţii Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea şi harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

Citeste si:
Consilieri din judetul Teleorman solicita retragerea titlului de...
Consilieri din judetul...

În luna decembrie 2006, Florin Piersic şi-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, ce cuprindea înregistrări şi un interviu, iar în 2009 a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

De asemenea, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul din Piaţa Timpului din Bucureşti (31 ianuarie 2011) şi a fost declarat cetăţean de onoare al oraşelor Oradea şi Iaşi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.