Dona Dumitru Siminică a fost un reprezentant de frunte al muzicii lăutărești. Un violonist de excepție, cu un repertoriu bogat, dar mai ales un excepțional solist vocal, artistul s-a stins fulgetător într-o noapte, după ce a participat la o nuntă.

Dona Dumitru Siminică - Biografie. Moarte

S-a născut în 13 septembrie 1926, în Teiș, lângă Târgoviște, fiind fiul violonistului Nicolae Siminică. În anii ’40 a venit cu familia în București pentru a lucra. Majoritatea dintre ei și-au găsit un loc pe șantier. Între timp, Siminică făcea pași spre muzică. De la vârsta de 8 ani colinda casele celor bogați și îi încânta. S-a căsătorit la 18 ani cu Oița și au avut doi copii, pe Nelu și Trandafir. În 1960 a renunțat la munca de pe șantier pentru că era tot mai des chemat la cântări.

În intervalul 1959 - 1971 a făcut numeroase înregistrări, transpuse pe discuri de patefon și vinil, cu orchestrele Aurel Gore, Nicolae Băluță, Ion Mărgean și Gheorghe Trandafir. În anul 1979 a lansat ultimul său disc, cu taraful lui Nicolae Stan, un vinil cu 10 piese intitulat „Inel, inel de aur”.

În data de 27 noiembrie 1979 artistul a fost găsit fără suflare în apartamentul lui din Calea Griviței, din București. După ce a cântat o noapte la o nuntă, inima sa a încetat să mai bată. S-a stins la 53 de ani, în urma unui infarct. A fost înmormântat în Cimitirul Herăstrău din Capitală. Trecerea lui în neființă nu a ținut capul de afiș al ziarelor din acea vreme. Amintirea îi este păstrată vie de predecesorii săi, cât și de colegii de breaslă care îi duc mai departe melodiile.

Oana Sârbu a reamintit de acesta în emisiunea lui Cătălin Măruță de la Pro TV

Siminică a fost amintit recent, în cadrul unei apariții televizate, la Pro TV, de către Oana Sârbu. Artista, venită în platoul „La Măruță”, a pronunțat numele celebrului lăutar printre memoriile din tinerețe. Pe când era copil, tatăl Romulus Sârbu fiind o legendă în epoca de aur, l-a întâlnit pe marele cântăreț.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.